Σύνοδος Κορυφής: Αμετακίνητες Ουγγαρία – Πολωνία για Μεταναστευτικό – «Όχι» σε νέα βοήθεια σε Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Αμετακίνητες Ουγγαρία – Πολωνία για Μεταναστευτικό – «Όχι» σε νέα βοήθεια σε Ουκρανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στα μέλη της περισσότερη βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, αναφέρει ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα  

Αμετακίνητες παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό.

Αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών , συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια, προστίθεται.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.

Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία.

Ντούντα: Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στα μέλη της περισσότερη βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της ΕΕ αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάσθηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων και λέει πως η ΕΕ έχει κάνει πολύ λίγα για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων. Η ΕΕ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στα σχέδια της ΕΕ να προσφέρει επιπλέον πόρους στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να συμβάλει περαιτέρω στη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν επεσήμανε ότι το αίτημα της Κομισιόν η Ουγγαρία να συμβάλει με περισσότερα χρήματα είναι «γελοίο», την ώρα που η Βουδαπέστη, μαζί με την Πολωνία, δεν έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ εν μέσω διαμάχης τους με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θα προσφέρει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκ. ευρώ το διάστημα 2024- 27, ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εμείς οι Ούγγροι (…) δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να μας πουν πού πήγαν τα προηγούμενα περίπου 70 δισεκ. ευρώ», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Και το βρίσκουμε εντελώς γελοίο και παράλογο να πρέπει να συμβάλουμε περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του κόστους εξυπηρέτησης ενός δανείου, από το οποίο δεν έχουμε λάβει τους πόρους που δικαιούμαστε», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν λάβει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την αποδέσμευσή τους κατηγορώντας τις εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο κρατών για πλήγμα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα οι χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια, ενώ προέβλεψε «μια μακρά μάχη».