Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
AppleMark

Έχουμε Greekment. Τι δήλωσαν Τουσκ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ με δική του ανάρτηση.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια» , έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μετά από 17 ώρες επιτέλους καταλήξαμε. Συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM για την Ελλάδα. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ψηφιστούν από όλα τα κοινοβούλια και το ελληνικό. Με την απόφαση αποφεύγονται πολιτικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες μιας μη συμφωνίας. Το Eurogroup θα συνεργαστεί με τους θεσμούς για να προχωρήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Το Grexit εξαφανίστηκε».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Δάνειο 86 δισ. ευρώ
Τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα για ένα τριετές πρόγραμμα είναι της τάξεως των 86 δισ. ευρώ, δήλωσε η Μέρκελ. Για τα ποσά αυτά η εγγύηση θα είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αξίας έως 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι στη σημερινή συμφωνία αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνσή του, όπως π.χ. η παράταση της αποπληρωμής του. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε , ότι είναι εκτός συζήτησης το «κούρεμα» του χρέους.

Όσον αφορά το ζήτημα της «χρηματοδότησης-γέφυρας», η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης. Σημείωσε πως, όταν η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του ESM, τότε θα διευθετηθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης γέφυρας για να πληρωθεί στις 20 Ιουλίου η ΕΚΤ.