Συνομιλίες για το Κυπριακό στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας

Συνομιλίες για το Κυπριακό στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας

Συνάντηση με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Την πρώτη τους συνάντηση από την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί ΤαλάτΟι δύο άνδρες γευμάτισαν στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας με πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη.

«Το σημαντικό είναι, ότι και οι δύο πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστικότητα από όλους στην εξεύρεση το συντομότερο μια λύσης, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Κ’υπριος πρόεδρος.

Σε δηλώσεις μετά το γεύμα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Ταλάτ, πιστεύουν πως μια ευημερούσα πατρίδα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει βασικές και θεμελιώδης αρχές, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης, είπε πως η συνάντηση αυτή δεν παραβιάζει τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει στις συνομιλίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση. Είπε, ότι αντάλλαξαν απόψεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στην πρότασή του να διδάσκονται τα ελληνικά στα τουρκικά σχολεία και αντιστρόφως τα τουρκικά στα ελληνικά σχολεία. Σε αυτό, είπε, μπορούν να βοηθήσουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης, δήλωσε, ότι «πρέπει να προωθηθεί ο πολιτισμός της ειρήνης» επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου

Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Πως καταστράφηκε η Κύπρος σε 40 μέρες