Σειρά παραιτήσεων υπουργών κλυδωνίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

Σειρά παραιτήσεων υπουργών κλυδωνίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών παραιτήθηκαν, λόγω εμπλοκής των γιων τους στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία σχετικά με το σκάνδαλο που προκαλεί τριγμούς την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν και συνταράσσει τη χώρα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Σήμερα δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται λόγω εμπλοκής των γιων τους στην υπόθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλερ, ανακοίνωσε : «Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό (Ερντογάν) να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου». Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν. «Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως και να νικηθεί η απεχθής αυτή συνωμοσία που έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς μου συνεργάτες, μεταξύ άλλων», επεσήμανε ο Τσαγλαγιάν στη σύντομη ανακοίνωσή του.

Ερντογάν : «Θα σπάσουμε τα χέρια σε όποιον τολμήσει να μας κάνει κακό»

«Είναι προφανές ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου είναι μια βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε.

Οι γιοι των Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV. Ο γιος του Μπαϊρακτάρ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.

«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει το ίδιο.