Η Συρία και το Ιράν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Συρία και το Ιράν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Διάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα επιδιώκει η Τεχεράνη - Προσπάθειες να καμφθούν οι διαφωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας.

Η Συρία και το Ιράν αναμένεται να μονοπωλήσουν τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, θα αποτελέσουν με τη σειρά τους τα κεντρικά πρόσωπα της διάσκεψης που ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη κι όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον μια ενδεχόμενη συνάντησή τους, καθώς έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα μια προοπτική διεξόδου στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα απευθύνει επίσης ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για μία άνευ προηγουμένου σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν έχει υιοθετήσει συνδιαλλακτικούς τόνους, μετά τις πολεμικές κορώνες του προκατόχου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειασθεί κάτι περισσότερο από μία «επίθεση γοητείας» για την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην ισλαμική δημοκρατία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σκληρά από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Χασάν Ροχανί θα απευθύνουν ομιλίες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης με διαφορά μερικών ωρών. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία, έπειτα από την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος της Δαμασκού. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν σήμερα συνομιλίες για το θέμα στη Νέα Υόρκη.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι μία συμφωνία-πλαίσιο για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας είναι πιθανόν να επιτευχθεί στη Νέα Υόρκη κατά τις προσεχείς ημέρες, παρά τις έντονες διαφωνίες της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη: Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τον χημικό αποκλεισμό της Συρίας

Η Ρωσία ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται αυτήν την εβδομάδα να συμφωνήσει και να ψηφίσει μια απόφαση η οποία θα προβλέπει η Συρία να απεμπολήσει το χημικό της οπλοστάσιο, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση γι’ αυτό, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ στη ρωσική βουλή

«Το Κεφάλαιο Επτά του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ μπορεί να αναφερθεί μόνον ως ένα από τα μέτρα σε βάρος της πλευράς που θα παραβιάσει τη συμφωνία…εάν υπάρξει άρνηση συνεργασίας, εκπλήρωσης των υποχρεώσεων ή εάν κάποιος, δεν έχει σημασία ποιος, χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», ανέφερε ο Ριάμπκοφ.

Ακόμη, ο Ριάμπκοφ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ειδικοί στα χημικά όπλα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιστρέφουν στη Συρία «αύριο, 25 Σεπτεμβρίου» για να ερευνήσουν την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την τοποθέτηση του Ριάμπκοφ στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο γνωστοποιεί η Συρία