Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί το καθεστώς Άσαντ

Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί το καθεστώς Άσαντ

ΗΠΑ και Γαλλία "δείχνουν" το καθεστώς της Δαμασκού ως τον δράστη των χημικών επιθέσεων.

«Καμία αμφιβολία» για την επίθεση με χημικά όπλα και την «ευθύνη» του συριακού καθεστώτος, δεν έχουν όπως φαίνεται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία. Μάλιστα σε σχετική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος δήλωσε πως όλα «συγκλίνουν ώστε να προσδιοριστεί το καθεστώς της Δαμασκού ως ο δράστης» των χημικών επιθέσεων της 21ης Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ώστε να υπάρξει μια κοινή απόκριση σε αυτή την επιθετικότητα χωρίς προηγούμενο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συζήτησαν πιθανές απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων που φέρεται να έκαναν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά πολιτών κοντά στη Δαμασκό την Τετάρτη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για τη συζήτηση.

Ο Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε για το θέμα της Συρίας και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ. Ζήτησε κυρίως όπως οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν πρόσβαση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς κανένα περιορισμό στις τοποθεσίες που έχουν πληγεί».

Διαβάστε επίσης:  «Πράσινο φως» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Δείγματα που ελήφθησαν την Τετάρτη από τα προάστια της Δαμασκού είναι καθ΄οδόν προς διάφορες δυτικές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, όπου θα αναλυθούν από ειδικά εργαστήρια που εξαρτώνται από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με έναν ερευνητή τον οποίο επικαλείται η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Δείγματα που είχαν μεταφερθεί το Μάιο από τη Συρία από δημοσιογράφους της Monde και αναλύθηκαν στο εργαστήριο αυτό, είχαν οδηγήσει το Παρίσι στο να κατηγορήσει το καθεστώς ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση το αέριο σαρίν.

 Η Γαλλία «δείχνει» το συριακό καθεστώς

«Ελάχιστες αμφιβολίες» και από τον Τζον Κέρι
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι-μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι «εάν το συριακό καθεστώς ήθελε ν’ αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες».

Ο αμερικανός υπουργός «δήλωσε σαφώς ότι με βάση πληροφορίες που υπάρχουν έχει ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικού όπλου από το συριακό καθεστώς».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση «εντός των προσεχών ημερών».