«Πράσινο φως» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ

«Πράσινο φως» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Η Συρία θα επιτρέψει τελικά στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

Η κυβέρνηση της Συρίας συμφώνησε σήμερα και υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων που δέχεται να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται εδώ και μέρες στη Δαμασκό να ερευνήσουν «αμέσως» τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στα προάστια της πρωτεύουσας.

«Μια συμφωνία συνήφθη σήμερα στη Δαμασκό ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη στη διάρκεια της επίσκεψης της Υπάτης Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Άντζελα Κέιν, ώστε να επιτραπεί στην ομάδα του ΟΗΕ υπό τον καθηγητή Άαακε Σέλστρομ, να ερευνήσει σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην περιφέρεια της Δαμασκού. Η συμφωνία αυτή έχει άμεση ισχύ. Ο ΟΗΕ και η συριακή κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσουν για την ημερομηνία και την ώρα της επίσκεψης της ομάδας του ΟΗΕ στις περιοχές για τις οποίες υπήρξε συμφωνία», ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε πως οι επιθεωρητές προετοιμάζονταν για να ξεκινήσουν αύριο διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στις περιοχές που επλήγησαν -όπως δείχνουν τα στοιχεία- από όπλα που έφεραν τοξικούς παράγοντες. «Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώνει πως η κυβέρνηση της Συρίας συμφώνησε πως θα παρέχει την αναγκαία συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου και της κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές που σχετίζονται με τις καταγγελίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκατοντάδες θάνατοι στη Συρία από χημικά

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Ουάσινγκτον έχει πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ πως καθυστερεί εσκεμμένα τους ελεγκτές του ΟΗΕ ώστε να αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

«Με βάση τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, για τα συμπτώματα αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, αλλά και με βάση μαρτυρίες και άλλα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από διεθνείς εταίρους, υπάρχουν ελάχιστες πλέον αμφιβολίες ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων κατά την επίθεση αυτή», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησαν σήμερα πως θα υπάρξει «σοβαρή απάντηση» στη Συρία εάν αποδειχθεί πως ο στρατός της έκανε χρήση χημικών όπλων, ενώ από το Πεντάγωνο έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει λίστα με τις πιθανές επιλογές επιχειρήσεων σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;

«Καλούμε αυτούς που στην προσπάθειά τους να προδικάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρονται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, να φανούν λογικοί και να μη διαπράξουν ένα τραγικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουσασέβιτς.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει την έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν «με κάθε ασφάλεια».

«Είναι σημαντικό, η ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει μέρος της ανατολικής Γούτα, να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ομάδα του ΟΗΕ να εργαστεί με κάθε ασφάλεια και να μην προβεί σε ένοπλες προκλήσεις σε βάρος της, όπως συνέβη με την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο ρώσος εκπρόσωπος.