ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά τραυματισμένη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά τραυματισμένη»

Ικανοποίηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση το τελευταίο διήμερο εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για «πρόδηλο πανικό της κυβέρνησης, εξαιτίας της άρνησης των δικών της ανθρώπων να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο» και μια κυβέρνηση που βιώνει την κοινωνική απομόνωση, κάνει λόγο σε σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει την ικανοποίηση του κόμματος για τις επιλογές του και την τακτική που ακολούθησε στη Βουλή και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση βγαίνει βαριά τραυματισμένη» από τη διαδικασία ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, με έναν πρωθυπουργό «που αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ χαρακτηρίζει «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενορχηστρωμένο από τον κ. Βενιζέλο» τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανάλυση, κατάφερε στο διήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το πολυνομοσχέδιο να αναδείξει τα κρυφά του σημεία, τα οποία «προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκαλύψει η κυβέρνηση» «όπως το έγκλημα που γίνεται με τις ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες, όπου Σαμαράς- Βενιζέλος, υπό την καθοδήγηση Στουρνάρα, διασφάλισαν το ξεπούλημά τους με ζημιά δισεκατομμυρίων για το δημόσιο».

Επίσης, αναφέρει ότι «κάλυψαν τα μέλη του ΤΧΣ για τις προφανείς ποινικές ευθύνες σε περίπτωση τέτοιου ξεπουλήματος και απέκρυψαν ότι το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των δημόσιων τραπεζών δεν ζημιώνει μόνο το ήδη υπερχρεωμένο δημόσιο, αλλά επιπλέον θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών (σπίτια και επιχειρήσεις) αφού τις παραδίδουν βορά σε ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους-κοράκια».

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι «η κυβέρνηση βγαίνει βαριά τραυματισμένη» σημειώνοντας ότι ενώ ξεκίνησε τη θητεία της με 179 βουλευτές και τον Νοέμβριο έμεινε με 154 βουλευτές, τελικά πέρασε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τη θετική ψήφο 152 βουλευτών, και το δεύτερο με 151.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποκρούει τις επικρίσεις της κυβέρνησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής ενόψει της εκταμίευσης της δόσης, και αναφέρει ότι «εκτός του ότι δεν ευσταθεί -αφού η τυπική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί στις 17/4-, είναι το μόνιμο επιχείρημα μιας κυβέρνησης που εκβιάζει απροκάλυπτα τους βουλευτές της και είναι εξόχως ενδεικτικό της πολιτικής της γύμνιας και της ένδειας επιχειρημάτων για την υπεράσπιση της πολιτικής της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στην ανάλυσή του, στη στάση του πρωθυπουργού και την απουσία του από τη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για απαξίωση της Βουλής αλλά και για πλήρη αδυναμία του κ. Σαμαρά «να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει το σημείωμα, «ήταν μια δημοκρατική υποχρέωση, συναισθανόμενοι τη λαϊκή απαίτηση για σύγκρουση με τη μνημονιακή πολιτική και τους πρωτεργάτες της. Από τη δική του θέση, ο πρωθυπουργός όφειλε τουλάχιστον να πάρει τον λόγο για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι τόσο εθνικά ωφέλιμο, και όχι να κρύβεται πίσω από τον κ. Βενιζέλο».

Ο κ. Σαμαράς, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται γιατί το κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα του πολυνομοσχεδίου είναι μόνο μια πρόγευση της νέας μνημονιακής εποχής, στην οποία θέλουν να μας εισάγουν, αδιάφοροι για την εθνική καταστροφή που συντελείται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Στουρνάρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει η δόση στο Eurogroup»

Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα

Νόμος του κράτους το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ