Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα (upd)

Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα (upd)

«Είναι ο κύριος εκτελεστής συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση - Live από την Βουλή.

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας.

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης της άμεσα, γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Διαβάστε ακόμη: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυνομοσχέδιο

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας. Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική

Διαβάστε ακόμη: O Στουρνάρας εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών;

Βενιζέλος: «Απαράδεκτη κατά το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας»
Να απορρίψει ευθύς και αμέσως την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής από το βήμα της Ολομέλειας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτη κατά το σύνταγμα. Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως είπε ο κύριος Βενιζέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν δεν προχωρήσει στην συζήτηση της πρότασης, θα είναι εκτροπή δημοκρατικά και ηθικά που θα δείχνει φόβο. «Θεωρούμε εκτροπή δημοκρατικά και ηθικά αλλά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευτεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να παρερμηνεύσουν τον κανονισμό και να μην προχωρήσουν στην συζήτηση της πρότασης», τόνισε ο κύριος Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια εκτροπή, τέτοια θεαματική «κολοτούμπα» και στροφή 180 μοιρών μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ερμηνευθεί. Φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για την δημοσιότητα από μια τέτοια συζήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματα τους ακόμα και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις».

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε μία σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας, η οποία στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το ζήτημα των τραπεζών. Όπως ειδικότερα αναφέρεται ο κ. Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Αναφέρεται επίσης ότι εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της Οικονομίας σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες.

Προσωρινό «μπλόκο» στο Πολυνομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και για το ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης τους και αυτό όπως δηλώνουν ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες απώλειες του δημόσιου χρήματος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν, επιβαρύνεται με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών το δημόσιο χρέος της χώρας και προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της Οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγο παρέδωσε στους δημοσιογράφους και το κείμενο της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου του 2013, είχε υποβληθεί με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ και εστρέφετο κατά της κυβέρνησης «για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».

Ο Κανονισμός και το Σύνταγμα
Η προγενέστερη πρόταση διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο να απορριφθεί η έναρξη της συζήτησης στη βάση του άρθρου 142 του Κανονισμού που αναφέρει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει εξάμηνο από την απόρριψη όμοιας πρότασης.

Ωστόσο σύμφωνα με το 84, παρ. 2 του Συντάγματος είναι σαφές ότι η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της με πρόταση δυσπιστίας η οποία μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 18:09