Σύρος ΥΠΕΞ: «Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα η Γενεύη 2»

Σύρος ΥΠΕΞ: «Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα η Γενεύη 2»

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση ότι «δεν έδειξε σοβαρή δέσμευση στις διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ εκτίμησε ότι δεν υπήρξαν «χειροπιαστά αποτελέσματα» στη διάρκεια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Με λύπη σας λέω ότι δεν επιτύχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαλόγου», δήλωσε στον Τύπο ο Μουάλεμ.

Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε για αυτή την εξέλιξη «την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας» των ηγετών της αντιπολίτευσης και «την επιθυμία τους να συντομεύσουν τη σύνοδο, σαν να επρόκειτο να έρθουμε εδώ για μία ώρα και για να τους δώσουμε τα πάντα», καταγγέλλοντας «τις ψευδαισθήσεις στις οποίες ζούνε».

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Βίντεο καταγράφει την απίστευτη διάσωση βρέφους

«Είχα πει στο Μοντρέ ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συριακή κυβέρνησης», υπενθύμισε ο Μουάλεμ αναφερόμενος στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σύρος υπουργός καταφέρθηκε εναντίον της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης αρκετές φορές: «πρέπει να γνωρίζουμε την ταυτότητα της άλλης πλευράς, είναι ή όχι Σύροι;». «Δυστυχώς παρατηρήσαμε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών (των ανθρώπων) και όσων συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης στη Συρία (…) φυσικά όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο εξωτερικό, θα έχουν μια κάποια αποστασιοποίηση, ας πάνε στη Χομς και θα δούμε τι θα τους συμβεί», είπε ο Μουάλεμ.

Διαβάστε ακόμη: Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα αντίπαλα συριακά στρατόπεδα

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ενώ προέβλεψε ότι η εξέγερση θα συνεχιστεί εναντίον της Δαμασκού για όσο διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει να «επιτίθεται» στον συριακό λαό.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια σοβαρή δέσμευση από την πλευρά των εκπροσώπων του Άσαντ», δήλωσε ο Τζάρμπα από τη Γενεύη.

«Μόλις το καθεστώς σταματήσει να επιτίθεται στον λαό με αεροπλάνα, βαρέλια με εκρηκτικά, θα μπορέσει να ζητήσει την παύση της βοήθειας που προσφέρεται στην αντιπολίτευση για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters