Συσκευές αλκοτέστ σε smartphone. Τις δοκιμάσαμε όλες.

Συσκευές αλκοτέστ σε smartphone. Τις δοκιμάσαμε όλες.

Το Fortune αξιολόγησε τέσσερις μετρητές αλκοόλ σε πραγματικές συνθήκες. Αυτή είναι η ετυμηγορία του.

Από τον Jason Cipriani*

Στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές που υπόσχονται να μετρήσουν το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό σας και να εμφανίσουν την τιμή στην οθόνη του κινητού σας. Όλες τους είναι μικρές ανεξάρτητες συσκευές που επικοινωνούν με το τηλέφωνό σας μέσω bluetooth.

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τέσσερις από αυτές. Για λόγους ακρίβειας φυσήξαμε σε καθεμία χωρίς να έχουμε πιει σταγόνα και, πράγματι, όλες έδειξαν πως το ποσοστό ήταν μηδενικό.

Ύστερα από ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα και αναμονή 20 λεπτών, ώστε να περάσει το αλκοόλ στον οργανισμό, αρχίσαμε τις μετρήσεις.

Πρώτο το Breathometer Breeze, το οποίο μέτρησε ποσοστό 0,19 gr/l (γραμμάρια ανά λίτρο αίματος). Αμέσως μετά το Alcohoot που έδειξε 0,17 gr/l. Στη συνέχεια το BACtrack Mobile με ένδειξη 0,12 gr/l και τέλος το BACtrack Vio (που κρεμιέται από το μπρελόκ σας) το οποίο έδειξε 0,31 gr/l.

Συνεχίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ εκείνη τη βραδιά και φτάνοντας στο τέλος της, επαναλάβαμε τα τεστ. Το Breeze μέτρησε το επίπεδο αλκοόλ στον οργανισμό στα 0,82 gr, το Alcohoot στο 1,14, το BACtrack Mobile στα 0,91 και το Vio στο 1,17.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το νόμιμο όριο κατανάλωσης για οδήγηση σύμφωνα με τον ΚΟΚ είναι 0,25 gr ανά λίτρο αίματος όταν μετριέται με συσκευή εκπνοής και 0,5 gr όταν μετράται με λήψη αίματος. Με αλκοτέστ εκπνοής, για μέτρηση 0,25 έως 0,4 gr επιβάλλεται πρόστιμο 200 €. Από 0,4 έως 0,6 αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 90 μέρες και επιβάλλεται πρόστιμο 700 €. Από 0,6 gr και πάνω προβλέπεται φυλάκιση 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 € και αφαίρεση διπλώματος για τρεις μήνες.

Ένας άντρας 82 κιλών φτάνει τα 0,2 gr αλκοόλ με μόλις ένα ποτήρι κρασί. Με δύο ουίσκι είστε απλώς πάνω το όριο αφαίρεσης διπλώματος.

Αλλά ας επιστρέψουμε στις συσκευές.

Μετά από πολλές επαναλήψεις των τεστ σε διαφορετικές συνθήκες, το BACtrack Mobile και το Alcohoot φάνηκε ότι εμφανίζουν τις ακριβέστερες μετρήσεις και μάλιστα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Το Vio εμφάνιζε πάντα την υψηλότερη όλων, ενώ το Breeze ήταν μάλλον ελαττωματικό.

Όμως το ερώτημα παραμένει: μπορώ να εμπιστευτώ τέτοιες συσκευές ώστε να αποφασίσω αν είναι αρκετά νηφάλιος για οδήγηση; Μια απόφαση που μπορεί να είναι ζωής ή θανάτου. Οι συσκευές και οι εφαρμογές τους δεν απαντούν, φυσικά, και το αφήνουν στην κρίση του χρήστη. Όσο για την ακρίβειά τους, αυτή δεν κατέστη δυνατό να συγκριθεί με τις επίσημες συσκευές της αστυνομίας, καθώς αυτό είναι αντίθετο στους κανονισμούς.

Μετά το δεύτερο ποτό οι μετρητές έδειχναν 0,36 έως 0,57. Στις ΗΠΑ όπου το όριο είναι 0,8 gr θα ήταν απολύτως νόμιμο να οδηγήσουμε, παρότι ήδη η ομιλία είχε διαταραχτεί και η ισορροπία δεν ήταν η καλύτερη. Τρομακτικό δεν είναι;

*O Jason Cipriani είναι αρθρογράφος του Fortune, υπεύθυνος για τη στήλη Logged In με θέμα την personal technology.