Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε σπίτια και σχολεία- Στους δρόμους οι κάτοικοι υπό τον φόβο μετασεισμών

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε σπίτια και σχολεία- Στους δρόμους οι κάτοικοι υπό τον φόβο μετασεισμών
Πολίτες έχουν βγει σε πλατεία της Λάρισας, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζημιές σε Μεσοχώρι, Δαμάσι και Λάρισα- Τι λένε οι σεισμολόγοι- Έκτακτη σύσκεψη στις 4 στον Τύρναβο.

Την ημέρα που αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ακόμα πιο αυστηρότερο lockdown, ένας ισχυρός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας να βγουν ανάστατοι από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σε ορεινή περιοχή του Τυρνάβου, 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, τάραξε τους πολίτες της Θεσσαλίας και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η πρώτη – και όπως όλα δείχνουν κύρια – σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα) και γι’ αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Εκτεταμένες ζημιές κτιρίων καταγράφονται στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη και Δαμάσι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μικροζημιές παρατηρήθηκαν βέβαια σε όλη τη Θεσσαλία με αντικείμενα να πέφτουν από τη θέση τους σε σπίτια και καταστήματα.

Ακολούθησε μπαράζ δεκάδων μετασεισμών – με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 5 Ρίχτερ – οι οποίοι επιτείνουν το άγχος των κατοίκων. Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ μεγάλη μερίδα των κατοίκων παραμένει ακόμα σε εξωτερικούς χώρους έπειτα από σχετική σύσταση των αρχών.

Ζημιές γύρω από το επίκεντρο: «Έπεσαν» τμήματα κτιρίων- Μερική κατάρρευση κτιρίων και σχολείων

Ζημιές έξω από τη είσοδο του δικαστικού μεγάρου στη Λάρισα που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος.

Άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν συνολικά στο Μεσοχώρι.

Οι ζημιές στο συγκεκριμένο χωριό είναι εκτεταμένες: κατέρρευσαν μερικώς τοίχοι και στέγες και άλλων οικιών.

Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και σε δύο εκκλησίες του Μεσοχωρίου.

Στο χωριό Δαμάσι, κατέρρευσε μεσοτοιχία σε σχολείο το οποίο δεν λειτουργούσε λόγω των μέτρων του κορωνοϊού. Γενικότερα, και στο Δαμάσι καταγράφηκαν πρωτοφανείς εικόνες.

Μερική κατάρρευση σημειώθηκε και σε σχολείο στο χωριό Βλαχογιάννη, με τους μαθητές ευτυχώς να προλαβαίνουν να βγουν έξω.

Στο Τύρναβο, κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Προβλήματα υπήρξαν και με τις τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και ειδικά στη Λάρισα και τον Βόλο.

Ανάστατοι οι κάτοικοι στη Λάρισα- Βγήκαν όλοι σε δρόμους και πλατείες

Πολίτες έχουν βγει σε πλατεία της Λάρισας, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταρακουνήθηκε η κεντρική Ελλάδα από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα και έγινε αισθητή μέχρι και την Αττική.

Με το που σημειώθηκε η μεγάλη αυτή σεισμική δόνηση, οι κάτοικοι της Λάρισας, της Ελασσόνας, των Τρικάλων και άλλων πόλεων και χωριών της Θεσσαλίας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Φορώντας τις μάσκες τους και διατηρώντας όσο γίνεται τις αποστάσεις, ελέω του lockdown, οι πολίτες προτίμησαν να μείνουν σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες.

Δύο Λαρισαίοι αναστατώθηκαν τόσο από τον σεισμό που έπεσαν από τα μπαλκόνια τους για να… σωθούν. Κατά τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, ένας άντρας πήδηξε στο κενό από το δεύτερο όροφο, ενώ ένας ακόμη από ημιώροφο. Και οι δύο δεν έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Στο κέντρο της Λάρισας, έπεσαν σοβάδες πάνω σε οχήματα.

Αναστάτωση επικράτησε και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες έγινε έντονα αισθητός ο σεισμός, όπως τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τη Λαμία κτλ.

Oι προειδοποιήσεις των σεισμολόγων

Σεισμολόγοι προειδοποιούν πως η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη τις επόμενες ώρες και προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο in.gr έκανε λόγο για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. «Η περιοχή έχει μία αυξημένη σεισμικότητα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό» τόνισε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν σήμερα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Μάλιστα, στις 4 το απόγευμα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου υπό τον κ. Λιβάνιο.

Σε ανακοίνωση προέβη η Πολιτική Προστασία για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και κατοικίες για την αποτίμηση των ζημιών από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Την καταγραφή των ζημιών πραγματοποιούν μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στην περιοχή που επλήγη από τον Εγκέλαδο.

Σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων ενημερώνεται για την εν εξελίξει επιχείρηση των δυνάμεων που έχουν σπεύσει στην περιοχή αλλά και για την εφαρμογή του σχεδιασμού περαιτέρω ενίσχυσης των αρχών που βρίσκονται στο σημείο.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.