Σκυλακάκης: Γιατί το ρεύμα έχει υψηλό κόστος – «Θέλει… μεταπτυχιακό» για να βρει ο καταναλωτής το φθηνότερο τιμολόγιο

Σκυλακάκης: Γιατί το ρεύμα έχει υψηλό κόστος – «Θέλει… μεταπτυχιακό» για να βρει ο καταναλωτής το φθηνότερο τιμολόγιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλάει στην κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα “Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο” στην Αθήνα, Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2022. Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε όσα επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας.

«Θέλει μεταπτυχιακό στα ενεργειακά για να μπορέσει ο καταναλωτής να συγκρίνει και να βρει το φθηνότερο τιμολόγιο κι αν τα καταφέρει θα έχει πάλι αλλάξει σε 4 μήνες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλήρη ελευθερία όρων στους παρόχους», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Δευτέρα στην τηλεόραση της ΕΡΤ αναφορικά με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Οπότε καθιερώνει η κυβέρνηση ένα τιμολόγιο, που είναι το πράσινο, το οποίο είναι και η μεγάλη αλλαγή αφού εκεί θα μεταπέσουν όσοι δεν αλλάξουν από μόνοι τους πάροχο και στους οποίους η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι θα είναι το φθηνότερο», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με το πράσινο τιμολόγιο, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η τιμή βγαίνει στην αρχή του μήνα και ισχύει για όλο τον μήνα, αφού δεν υπάρχει ρήτρα, ενώ οι τιμές είναι συγκρίσιμες χωρίς αστερίσκους παρόχων. Όπως στα σούπερ μάρκετ που έχουμε τιμή κιλού, επιτρέπει τη σύγκριση ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευασίες τιμολογίων». «Δεν γίνεται κάθε μήνα αλλαγή παρόχου αλλά εάν ο πάροχος είναι συστηματικά ακριβότερος μπορεί ο καταναλωτής να μετακινηθεί», διευκρίνισε, ενώ εκτίμησε ότι στο πράσινο τιμολόγιο ίσως να καταφύγει ως και το 60% των καταναλωτών.

Αναφορικά με το υψηλό κόστος του ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι συμβαίνει αυτό, γιατί εξαρτάται από το φυσικό αέριο που παραμένει ακριβό (στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα την Παρασκευή), επισημαίνοντας παράλληλα ότι «καθώς μπαίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η τιμή του ρεύματος θα μειώνεται διαρκώς. Είναι ακριβό το ρεύμα γιατί το 5% σε κάθε λογαριασμό αντιπροσωπεύει ρευματοκλοπές». «Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο και η αναλογία μεταξύ κλοπής και σύλληψης είναι 1 στους 15». Επίσης στάθηκε και στο κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που επίσης «επιβαρύνει την τιμή του ρεύματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: