Γουόρεν Μπάφετ: Μετρητά ρεκόρ 157 δισ. δολαρίων στην Berkshire Hathaway

Γουόρεν Μπάφετ: Μετρητά ρεκόρ 157 δισ. δολαρίων στην Berkshire Hathaway
Ο Γουόρεν Μπάφετ αναπροσάρμοσε το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway.  

Στα 157 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκαν τα μετρητά της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ στο τρίμηνο, με τον σοφό της Όμαχα να επιδίδεται σε αθρόες πωλήσεις μετοχών λόγω έλλειψης ελκυστικών επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η επενδυτική εταιρεία προέβη σε πωλήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών ύψους  5 δισ. δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις αύξησαν το ύψος των αποεπενδύσεων σε σχεδόν 40 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο. 

Σημειώνεται πως οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες προτού δουν πώς ο Buffett αναπροσάρμοσε το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων έδειξε ότι η εταιρεία πούλησε περισσότερες από 12 εκατομμύρια μετοχές της Chevron ενώ αγόρασε μετοχές της Hess αντί 53 δισ. δολ.

Η αξία των μετοχών που διατηρεί η Berkshire Hathaway στο χαρτοφυλάκιό της συρρικνώθηκε στα 319 δισ. δολάρια, από 353 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, μια πτώση που τροφοδοτήθηκε από τη διολίσθηση που σημειώθηκε στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι η Federal Reserve θα διατηρούσε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων ωθώντας ορισμένους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις σε αγορές σταθερού εισοδήματος.

Η αξία του μεριδίου της Berkshire Hathaway στην Apple μόνο μειώθηκε περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές του κατασκευαστή iPhone υποχώρησαν 12% τους τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτικές αλλαγές στις οποίες προέβη ο Γουόρεν Μπάφετ εξετάζονται προσεκτικά από τους διαχειριστές κεφαλαίων και το ευρύτερο κοινό αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το πού βλέπει ο 93χρονος επενδυτής ελκυστικές αποδόσεις. Κατηύθυνε δε τα έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών, καθώς και τις ταμειακές ροές που δημιουργήθηκαν από πολλές επιχειρήσεις της Berkshire, σε μετρητά και γραμμάτια του Δημοσίου. Τα μετρητά της εταιρείας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 157,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που της δίνει τρομερή δύναμη πυρός για εξαγορές.

Επιτόκια

Η Berkshire είναι ένας από τους μεγάλους ωφελούμενους από την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, τα οποία έχουν ανέβει πάνω από 5% φέτος. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι τα έσοδα από τόκους που κέρδισε από επενδύσεις στον ασφαλιστικό τομέα ανήλθαν στα 1,7 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, ανεβάζοντας το ποσό στα 5,1 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό επισκίασε το συνολικό τόκο που προσέθεσε η Berkshire Hathaway στα ταμειακά της αποθέματα τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί.

«Τα επιτόκια είναι ελκυστικά και φαίνεται ότι αυτό εγείρει εμπόδιο ή αντικίνητρο για να βάλεις μετρητά σε μετοχές, αν μπορείς να κερδίσεις 4% χωρίς κίνδυνο», δήλωσε ο Jim Shanahan, αναλυτής στο Edward Jones. «Θα υποψιαζόμουν ότι το υπόλοιπο των μετρητών της Berkshire Hathaway πιθανότατα θα συνεχίσει να ανεβαίνει υψηλότερα από εδώ και πέρα».

Επίσης, o Buffett αποκάλυψε ότι η εταιρεία επαναγόρασε μετοχές της Berkshire αξίας 1,1 δισ. δολαρίων το τρίμηνο, από 1,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αγορές επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο και ξανά τον Σεπτέμβριο, μια ένδειξη ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πίστευε ότι οι μετοχές της εταιρείας ήταν υποτιμημένες. 

Οι επιχειρήσεις της εταιρείας, οι οποίες εκτείνονται στον σιδηρόδρομο BNSF, την ασφαλιστική εταιρεία Geico και την εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αεροσκαφών Precision Castparts, ανέφεραν αύξηση κερδών κατά 41%, στα 10,8 δισ. δολάρια. 

Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από την ασφαλιστική της μονάδα, η οποία ανέφερε ισχυρά κέρδη αναδοχής ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντισταθμίζοντας την αδυναμία της BNSF και τα αποθέματα για ζημίες που συνδέονται με δικαστικές διαμάχες κατά της εταιρείας κοινής ωφέλειας.

Ο Ajit Jain, αντιπρόεδρος της Berkshire που επιβλέπει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες, είπε στους μετόχους στην ετήσια συνέλευση τον Μάιο ότι η εταιρεία είχε στοιχηματίσει στην ασφαλιστική αγορά της Φλόριντα. 

Ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα που ο Jain υπολόγισε ότι θα μπορούσε να κοστίσει στην Berkshire έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια εάν η πολιτεία δεχόταν χτύπημα από ισχυρές καταιγίδες

Εκτός ασφάλισης, τα κέρδη της Berkshire υπογράμμισαν την άνιση οικονομική ανάπτυξη που έχει προκαλέσει σύγχυση στους οικονομολόγους αλλά και σε μεγάλο μέρος του επενδυτικού κόσμου. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα είδη ένδυσης και υποδημάτων που κατέχει, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Fruit of the Loom, και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με ακίνητα, οι οποίες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση λόγω των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Η BNSF ανέφερε επίσης χαμηλότερους όγκους σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές αποστολές.

Πάντως, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από επενδύσεις και παράγωγα, η Berkshire σημείωσε ζημιά για το τρίμηνο σχεδόν 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ευρύτερη από το προηγούμενο έτος – κυρίως λόγω ζημιών στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: