Σκυλακάκης: Μέτρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Πρέπει να παραγάγουμε πλούτο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέροντας: «Το σχέδιο δεν έχει μόνο συγχωνεύσεις, έχει συνεργασίες και εξαγορές. Τα κίνητρα είναι προφανώς φορολογικά, αδειοδοτικά και δανειακά. Το κλειδί στο σχέδιο είναι για πρώτη φορά βάζουμε κάποια κριτήρια, ώστε η συγχώνευση να είναι πραγματική, να δημιουργεί ένα καινούργιο μέγεθος. Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Θέλουμε να πετύχουμε να αθροίσουν δυνάμεις οι επιχειρήσεις μας. Θα βάλουμε κριτήρια στα κίνητρα ώστε οι συνεργασίες να μην είναι πλασματικές. Είναι ένα από τα κλειδιά για πρόσβαση στη χρηματοδότηση. (…) Αν αποφασίσεις να συνεργαστείς, ανεξαρτήτως κλάδου, θα έχεις πρόσβαση στα δάνεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τα εξής: «Το 2022 έχουμε τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που έχει κάποιες προϋποθέσεις: Μπορείς να ξοδεύεις μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να πάρεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα προέλθει από το ρυθμό ανάπτυξης. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. (…) Πρέπει η οικονομία να παράξει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος».

Πάντως επανέλαβε πως η στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει να επικεντρώνει στις μειώσεις φόρων: «Η φιλοσοφία της κυβέρνησης, ότι παρά τις δημοσιονομικές θύελλες, πάντα είχαμε μια στρατηγική μείωσης των φόρων. Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στο στόχο»