Σκυλακάκης στο CEO Initiative 2023: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του ενεργειακού χώρου

Σκυλακάκης στο CEO Initiative 2023: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του ενεργειακού χώρου
Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο ΥΠΕΝ τόνισε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με τη σύγχυση των καταναλωτών, για το ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος».

Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και οι εξελίξεις στον συνολικό κλάδο της ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο FORTUNE GREECE CEO Initiative 2023.

Σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτές, Νίκος Φιλιππίδης, μίλησαν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δρ. Άρις Καρυτινός, CEO της Prodea Investments, Δρ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ και Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚ, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ ΑΠΕ και ο Δρ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Director General, Eunice Energy Group.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται από την τιμή και όχι από την ποιότητα. Ο καταναλωτής ενδιαφέρεται για το ποιος πάροχος έχει την φθηνότερη τιμή».

Ο ΥΠΕΝ πρόσθεσε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με τη σύγχυση των καταναλωτών, για το ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος».

Σχολιάζοντας τα προγράμματα ενεργειακής στήριξης, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν η χρήση των κατοικιών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για τις δεύτερες και τρίτες κατοικίες και συγκρίνοντας τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν τα σπίτια σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Ακόμα, πρόσθεσε πως χρειάζεται να «υπάρχει καλύτερη στόχευση» στα προγράμματα, λέγοντας ακόμα ότι «πρέπει να κινηθούμε προς προγράμματα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

Ο υπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του ενεργειακού χώρου στην Ελλάδα και πως στόχος είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στην αρχή του 2024.

Από αριστερά προς δεξιά: Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Άρις Καρυτινός, CEO, Prodea Investments, Δρ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής, ΙΝΣΕΤΕ, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ, Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO, ΔΕΗ ΑΠΕ, Δρ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Director General, Eunice Energy Group, Νίκος Φιλιππίδης, Οικονομικός Αναλυτής, Δημοσιογράφος

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μαύρος είπε πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα προχωράει και πως αυτή η πρόοδος συνδέεται και με την πορεία της ψηφιοποίησης της χώρας μας.

«Η ενεργειακή μετάβαση έχει προχωρήσει και τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε, τονίζοντας είναι σημαντική η επέκταση του ηλεκτρικού χώρου στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου σημείωσε πως η ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος στην Ελλάδα είναι βασισμένη σε κρατικές επενδύσεις που είχαν γίνει την δεκαετία του 1950 και που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εποχή μας.

«Είναι μονόδρομος οι ιδιωτικές επενδύσεις, με ιδιωτικά κεφάλαια και με ιδιωτική ηλεκτρικά δίκτυα» πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Άρις Καρυτινός, αναφέρθηκε στο μεγάλο μέγεθος που έχει οικονομικά ο κλάδος του real estate -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό»

Επιπλέον, είπε πως η Prodea «κάνουμε το πρώτο βήμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, καθιστώντας πιο πράσινα τα κτήρια. Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μηδενίσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα των κτηρίων».

Ο Ηλίας Κικίλιας μίλησε για το μακροοικονομικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το κατά πόσο αυτό επηρεάζεται από τα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: