Σκρέκας στο CEO INITIATIVE 2023: Χρειάζεται χρόνος και πολλά κεφάλαια για «πράσινες» επενδύσεις

Από αριστερά προς δεξιά: Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO, ΕΑΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, CEO, Eos Capital, Τάσος Ζάχος, Editor In Chief, Fortune Greece
Η επενδυτική βαθμίδα και το πως αυτή επηρεάζει την οικονομία στο επίκεντρο συζήτησης στο φετινό FORUM.

Στις δράσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας μαζί με θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς στο FORTUNE GREECE CEO Initiative 2023 που διοργανώνεται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, Editor In Chief του Fortune Greece, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις επενδυτές και στο μεγάλος κόστος που έχουν οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία μέχρι το 2030, κάνοντας λόγο για ποσά αρκετών δισ. που χρειάζονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, στις επενδύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στη χώρα μας κλπ.

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα και στη σημασία που έχει αυτή για τις επενδύσεις και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε είναι μεγάλες οι ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάτι πολύ θετικό, όπως σημείωσε.

Από αριστερά προς δεξιά: Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, Τάσος Ζάχος, Editor In Chief, Fortune Greece

«Είναι πρόκληση να συνεχιστεί με βιώσιμο ρυθμό η βιώσιμη ανάπτυξη, για αυτό και βλέπουμε επενδύσεις στην πράσινη οικονομία» σημείωσε ο υπουργός. Επιπλέον, υπογράμμισε πως χρειάζονται δράσεις, όπως η διασύνδεση έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με τη βιομηχανία και την αγορά».

Το στοίχημα για εμάς είναι να συνεχιστούν οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί, συμπλήρωσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Απόστολος Ταμβακάκης, CEO της Eos Capital ανέφερε πως η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει την προσέλκυση κεφαλαίων και τη ρευστότητα στη χώρα. Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, είπε χαρακτηριστικά πως «όσο πρασινίζει το “κόκκινο”, τόσο το καλύτερο για την οικονομία».

Η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστήριξε πως η επενδυτική βαθμίδα είναι μια «δικαίωση» για όσα γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν ώστε να «κλειδώσουμε» την επιτυχία. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε λάθη του παρελθόντος» τόνισε η ίδια.

Ακόμα, είπε πως χρειάζεται να διευκολύνουμε την πρόσβαση ελληνικών και ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του πολύ καλού ανθρώπινου κεφαλαίου που έχει η Ελλάδα και του κινδύνου ανισότητας στις αποδοχές του.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα «πέρασε τη βάση», ενώ πρόσθεσε πως ήταν πολλά χρόνια εκτός του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία έχει ένα στενό περιθώριο, διάρκειας 1,5 έως 2,5 ετών, «ώστε να προσεγγίσουμε μόνιμα» το status και τη δυναμική που έχουν οι μεγάλες οικονομίες.

Επιπλέον, στάθηκε στο ότι το χρήμα αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο φθηνό όσο ήταν στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: