«Σκίζει» σε Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα

«Σκίζει» σε Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα

Για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας η επίσημη τελετή ανάδειξης των καλύτερων παραλιών παρουσία εκπροσώπων του FFE.

Της Μαρίας Ακριβού – Αποστολή Χαλκιδική

Στο Top 3 των χωρών με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες βρέθηκε η Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι δεν αποτελεί απλά έναν όμορφο ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά συνάμα και μια αγορά με ποιοτικές παραλίες που φέρουν τη σφραγίδα ενός διεθνούς ιδρύματος. Η Διεθνής Επιτροπή, αρμόδια για το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες βράβευσε φέτος 3.568 ακτές, 682 μαρίνες και 21 σκάφη από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά την Ελλάδα 430 ακτές κατάφεραν να λάβουν το πολυπόθητο σημαιάκι, διατηρώντας την τρίτη θέση, ακολουθώντας την Ισπανία και την Τουρκία στην παγκόσμια κατάταξη και παράλληλα τον τίτλο της χώρας με ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, Νίκος Πέτρου, το όλο εγχείρημα αποτελεί μια προσπάθεια να στηριχθεί η Ελλάδα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και να λάβει την προβολή που της αξίζει.

«Η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει πολύ από χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Από τις 396 Γαλάζιες Σημαίες πέρυσι ο αριθμός τους φέτος αυξήθηκε στις 430. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι οι Γαλάζιες Σημαίες δεν σημαίνουν μόνο καθαρά νερά, αλλά παράλληλα σωστή περιβαλλοντική διαχείριση, προστασία σπάνιων ειδών, καθώς και περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων».

Την ίδια ώρα, η Ουαλλή Αντιπρόεδρος του FFE, Lesley Jones τόνισε ότι με την παρούσα εκδήλωση στηρίζεται έμπρακτα ένα από τα πιο παλιά μέλη του θεσμού, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά λαμβάνουν γαλάζια σημαία δύο ακτές της Ιαπωνίας, βάζοντας έτσι και την Ασία στο χάρτη των τουριστικών προορισμών με πιστοποιημένες παραλίες.

Τα αποτελέσματα φυσικά και δεν εκπλήσσουν, αφού η χώρα μας παραδοσιακά φιγουράρει εδώ και χρόνια ψηλά στη διεθνή λίστα που καταρτίζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας. Αυτό όμως που σίγουρα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη φετινή διαδικασία είναι το γεγονός ότι έπειτα από 29 χρόνια διεξαγωγής του εν λόγω θεσμού, πραγματοποιήθηκε η 1η ανοικτή επίσημη τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Χαλκιδική. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) στην Δανία.

Εκπρόσωποι του FEE, φορείς από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και τις πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής, βρέθηκαν στο Porto Caras Grand Resort της Χαλκιδικής, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

Ελληνικός Τουρισμός δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη οι προοπτικές συνολικά είναι θετικές και υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι τουρίστες της τελευταίες στιγμής θα βελτιώσουν την κατάσταση. Τόνισε δε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός δικού μας momentum στον τουρισμό που θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ως χώρα. Δεν πρέπει όμως να στρογγυλεύουμε τα πράγματα. Είναι γεγονός ότι θα περάσουμε μια δύσκολη τουριστική χρονιά γιατί μπορεί να έχουμε αύξηση αεροπορικών αφίξεων, αλλά πτώση 11% στις οδικές. Οπότε τα έσοδα είναι μηδενικά. Είμαστε στην “κόψη του ξυραφιού” και έχουμε τουρισμό δύο ταχυτήτων. Οι φόροι έχουν “ξεζουμίσει” τις επιχειρήσεις. Βάλαμε πλάτη αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βοηθήσει και το κράτος».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε πως παρότι η κυβέρνηση δεν φημίζεται για την φιλοεπιχειρηματική της πολιτική, υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ αστειευόμενος πρόσθεσε πως θα χαρεί να χάσει το στοίχημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, περί νέου ρεκόρ στον Τουρισμό.

Νέο ρεκόρ περιμένει ο ΕΟΤ

Για συμβολική κίνηση που τιμά την Ελλάδα και τον τουρισμό της χώρας έκανε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει από τα πιο ανταγωνιστικά τουριστικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών στην Μεσόγειο.

«Πρέπει να πάμε ακόμα ψηλότερα γιατί διαθέτουμε και τον αριθμό των ακτών αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση για να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση. Είμαστε συν 10% στις αεροπορικές αφίξεις και η σταθερότητα που θα υπάρξει το προσεχές διάστημα θα οδηγήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ στον κλάδο του Τουρισμού. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχει αρχίσει και αποδίδει».

Πρόσθεσε δε πως μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα επωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, από την αξιοποίηση ενός κονδυλίου ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο και θα απορροφηθεί για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Κακός μήνας ο Μάιος για τη Χαλκιδική
Για δύσκολη τουριστική χρονιά στην περιοχή της Χαλκιδικής έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Παρόλο που η Χαλκιδική αποτελεί την πρώτη σε απονομή περιοχή με γαλάζιες σημαίες, εντούτοις τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την τρέχουσα τουριστική σεζόν είναι ανησυχητικά. «Για εμάς η φετινή χρονιά είναι δύσκολη. Έχει ήδη καταγραφεί μια πτώση της τάξης του 10%-15% από Γερμανούς και Ρώσους τουρίστες. Ο Μάιος ήταν κακός μήνας. Περιμένουμε να δούμε αύξηση της ζήτησης από τη Βαλκανική αγορά ενώ θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Βέλγιο και Ολλανδία, αγορές από τις οποίες διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών σε 8.000 και 10.000 αντίστοιχα. Επίσης από 4 Ιουνίου ξεκινά τσάρτερ πτήση από την Ιταλία γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την περιοχή μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων της Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαλάδης, ανέφερε ότι η Χαλκιδική θεωρείται κορεσμένη περιοχή σε καταλύματα εκτιμώντας ότι η πληρότητα για τη φετινή τουριστική σεζόν θα αγγίξει το 80% -90%, παρά τις απώλειες του share economy από δωμάτια που νοικιάζονται στη λογική του Αirbnb.

«Δυστυχώς οι Έλληνες λόγω της κρίσης αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Φέτος εκτιμάμε ότι θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική πάνω από 1 εκατομμύριο Βαλκάνιοι. Οι τιμές μας παραμένουν ελκυστικές με τα δίκλινα δωμάτια να κυμαίνονται από 30 έως 60 ευρώ ανάλογα με τη χρονική περίοδο».

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από την ανάδειξη των νικητών προηγήθηκε η πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.