Σκληρό ροκ στη Βουλή για ασφαλιστικό – κομματικό κράτος

Σκληρό ροκ στη Βουλή για ασφαλιστικό – κομματικό κράτος
Ï ðñüåäñïò ôçò ÍÄ ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò êáôåâáßíåé áðü ôï âÞìá ìåôÜ ôï ôÝëïò ôçò ïìéëßáò ôïõ óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò ãéá ôï áóöáëéóôéêü íïìïó÷Ýäéï, ÁèÞíá, ôçí Ôñßôç 26 Éáíïõáñßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη με αλληλοκατηγορίες περί κομματικού κράτους, εκατέρωθεν βολές περί νεομαρξισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή σε υψηλούς τόνους με αφορμή το ασφαλιστικό, με τους τόνους να ανεβαίνουν πολύ στις δευτερολίες των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές διαχειριστικές γραμμές, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Ήσασταν διαυγέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος!», σχολίασε για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ανέφερε: «Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας ότι το Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.197 αλλά σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. «Είχατε ως υπουργός 51 μετακλητούς, σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο. Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;», είπε ο πρωθυπουργός που κατήγγειλε το σύστημα 4-2-1 για τις τοποθετήσεις στο δημόσιο και χαρακτήρισε «γιαλαντζί» μεταρρυθμιστή τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσε: «σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την πρόταση που καταθέσαμε και τη συμφωνία που είχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς για μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών 1% ώστε να μην έχουμε περικοπές των συντάξεων για 12η φορά, που έχουν μειωθεί 35%. Και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνήσατε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν. Και σας ρώτησα ποια είναι η πρότασή σας. Ποιο είναι το όραμα σας για το ασφαλιστικό σύστημα. Και τι καταθέσατε ως άποψη στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή, την εποχή που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές εσείς να του προτείνετε να έχει ιδιωτική ασφάλιση! Περικοπές στις συντάξεις προφανώς αφού είσαστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τι άλλο προτείνατε; Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δηλαδή, για να καταλάβει ο κόσμος 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων! Τι άλλο προτείνατε; Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Και τι άλλο; Να πείτε και κάτι για τους αγρότες, 35 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση υπέρ των κινητοποιήσεων. Και τι προτείνατε; Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών! Έχουν δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι που είναι τώρα στα μπλόκα, μια δυνατότητα να παίρνουν επιδοτήσεις και εμείς παλεύουμε ώστε αυτές οι επιδοτήσεις να μην φορολογηθούν, και εσείς προτείνατε να συμψηφιστούν με τις εισφορές τους! αυτό προτείνατε! Τι άλλον να πω»;

«Ταυτίζεστε με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών, δηλαδή ταυτίστηκε με το ΔΝΤ. «Σας ευγνωμονώ ειλικρινά! Διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ευδιάκριτες σε όλο τον ελληνικό λαό! Και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας. Εγώ είχα χρησιμοποιήσει μια φράση. Σας είχα πει ότι ή με τα μπλόκα θα είσαστε ή με το ΔΝΤ. Σήμερα δείξατε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών! Αυτό θα ήθελα να πω ότι είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο διότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται σε μια στιγμή που δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την κυριαρχία μας και απαιτείται και η έγκριση του κουαρτέτου, μέσα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τον κίνδυνο οι διαφορές αυτές να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. «και έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έρχεται στο κοινοβούλιο και συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις μέσα στο κουαρτέτο, ταυτίζεται δηλαδή, με τις απόψεις του ΔΝΤ».

Τσίπρας: Χωρίς μέτρα το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει

Μητσοτάκης: «Εσείς υπογράψατε το τρίτο Μνημόνιο»
«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Ήταν αχρείαστο , εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για τρία ακόμα χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας στα όσα είπε στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός. Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε ένα νέο δάνειο και προσέβλεπε σε νέα συνεργασία με το Ταμείο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η οικονομία βελτιώθηκε το 2015 ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα που του είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. « Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες πως εκλέγεται από τα Βόρεια προάστια. «Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είναι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Για το ασφαλιστικό

Όσον αφορά τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε « δίκαιο και σωστό». Όσον αφορά τις κατηγορίες πως η ΝΔ θα προχωρούσε σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά κείμενο της τρόικα του 2014 όπου γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δηλώνοντας πως δεν υπήρχε πίεση για μείωση των συντάξεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές εκκαθαρίσεις στα νοσοκομεία. «Εμείς είχαμε δρομολογήσει επιλογή γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς αν διαφωνούσατε είχατε ένα χρόνο να αλλάξετε το νόμο» τόνισε προχωρώντας πάντως και σε αυτοκριτική λέγοντας πως και η ΝΔ είχε προχωρήσει σε κομματικές προσλήψεις.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν παρουσίασε ουσιαστικά στοιχεία.

«Πάλι έγινε μια συζήτηση που από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν τα δίνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Είχατε προεξοφλήσει ότι η ΝΔ δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σταθερή πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να μπορέσετε να μοιράσετε τον πλούτο θα πρέπει να τον δημιουργήσετε. Και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να περιμένω πολύ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Πρόχειρο και μη κοστολογημένο το πρόγραμμα της κυβέρνησης