Σκοπιανό: Αυτή είναι η πιο πιθανή ονομασία που προκρίνεται ως λύση

Σκοπιανό: Αυτή είναι η πιο πιθανή ονομασία που προκρίνεται ως λύση
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς φθάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Αθήνα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. Ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στην Αθήνα σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το όνομα της FYROM. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με το όνομα GornaMakedonija ο Νίμιτς στα Σκόπια.

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα για το ονοματολογικό όπου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει σήμερα στη γειτονική χώρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταφέρει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις ή αλλιώς «οι ιδέες του» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος για το όνομα.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το όνομα που φέρεται αυτή τη στιγμή να προκρίνεται ως πιθανή λύση είναι το Gorna Makedonija (σ.σ. στα ελληνικά μεταφράζεται «Ανω Μακεδονία»).

Αυτό χρησιμοποίησε ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση. Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά.

Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όλα έτοιμα για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «η Θεσσαλονίκη μίλησε, σειρά της Αθήνας να φωνάξει» οι διοργανωτές καλούν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σχετική σελίδα, στο facebook