Σνόουντεν: «Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε»

Σνόουντεν: «Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε»

«Πέτυχα αυτό που είχα ως στόχο να κάνω» αναφέρει σε συνέντευξη του ο πρώην σύμβουλος της NSA. 

Την ικανοποίηση του για ότι πέτυχε μέχρι στιγμής, εκφράζει ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, τονίζει ότι πέτυχε αυτό το οποίο είχε ως στόχο να κάνει. Τη συνέντευξη έδωσε ο Σνόουντεν σε δημοσιογράφο της Ουάσινγκτον Ποστ στη Ρωσία, όπου τού έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο. «Για μένα, όσον αφορά την προσωπική ικανοποίηση, η αποστολή μου εξετελέσθη», τόνισε.

«Έχω ήδη κερδίσει. Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι ήσαν σε θέση να εργαστούν, ό,τι είχα προσπαθήσει να κάνω επικυρώθηκε. Γιατί, θυμηθείτε, δεν θέλησα να αλλάξω την κοινωνία. Ήθελα να δώσω στην κοινωνία την ευκαιρία να αποφασίσει η ίδια εάν πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δημοσιογράφος μιλούσε με τον Σνόουντεν επί δυο ημέρες στη Μόσχα με μικρές διακοπές για να γευτούν μπέργκερς, ζυμαρικά, παγωτά και ρωσικά γλυκά.

Διαβάστε ακόμη: Η ατελείωτη λίστα του «Μεγάλου Αδελφού»

Αυτή ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη του Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Ρωσία, τον Ιούνιο. Ο Σνόουντεν αποκάλεσε τον εαυτό του «σπιτόγατο» καθώς, όπως είπε, σπάνια βγαίνει από το σπίτι του. «Δεν έχω πολλές ανάγκες. Κάποιες φορές έχω πράγματα να κάνω ή να συναντήσω ανθρώπους. Όμως πρέπει να έχω κάποιο λόγο για να το κάνω αυτό. Διαφορετικά μού αρέσει να κάθομαι, να σκέφτομαι, να γράφω ή να μιλάω με κάποιον, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από το να βγω από το σπίτι”, πρόσθεσε.

Ο Σνόουντεν είπε ακόμα ότι ζει σαν ασκητής, ότι τρέφεται με έτοιμες σούπες κινέζικων ζυμαρικών και με τσιπς και ότι έχει επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους του φέρνουν στίβες βιβλία, τα οποία δεν έχει διαβάσει. Ακόμη αρνήθηκε ότι έχει δηλώσει πίστη στη Ρωσία ή την Κίνα. «Δεν έχω καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν έχω συνάψει καμία συμφωνία μαζί τους. Εάν αυτομόλησα, αυτομόλησα από την κυβέρνηση στο λαό», τόνισε.