SOFTONE: Μέχρι το 2030 τα πάντα θα είναι στο cloud

SOFTONE: Μέχρι το 2030 τα πάντα θα είναι στο cloud
Ο CEO και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SOFTONE παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και μίλησαν για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Τα ισχυρά οικονομικά του αποτελέσματα και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε μέσα στο 2022 ανακοίνωσε ο Όμιλος Εταιρειών SOFTONE, πάροχος Cloud-based λύσεων business software στην ελληνική αγορά. Η στρατηγική των επιθετικών εξαγορών που υλοποιείται την τελευταία πενταετία – Prosvavis, Regate, IMPACT, cosmoONE, APPSOFT, Q&S – και η παροχή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία, τόσο για το δίκτυο των συνεργατών, όσο και τις επιχειρήσεις της αγοράς, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις υψηλές επιδόσεις του ομίλου, ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε μέγεθος και αξία μέσα στο 2023.

«Επενδύουμε τα κέρδη μας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και η κερδοφορία μας είναι σημαντική προκειμένου να έχουμε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες» ανέφερε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πάνος Μαρτίνης, CEO της SOFTONE.

Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε ο όμιλος κατέγραψε αύξηση +40,7% στον κύκλο εργασιών ( €36,2 εκατ.), εμφάνισε ενισχυμένα EBITDA  κατά 33% (€8,3 εκ.) και επαναλαμβανόμενα έσοδα άνω του 75%. Το ά τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €11 εκ., (+40,8%), η κερδοφορία άγγιξε τα €4,6 εκατ.  (+42,6%) και η εκτιμώμενη παραχθείσα αξία του οικοσυστήματος ξεπέρασε τα €89 εκατομμύρια.

«Ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην αγορά business software με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών τα 120 εκατ. ευρώ το 2023 και 200 εκατ. ευρώ το 2026. Πάνω από 600 επιχειρήσεις  είναι συνεργάτες μας και αυτή τη στιγμή έχουμε το 70% των διαβιβάσεων του mydata στην ΑΑΔΕ. Είναι μια πολύ δυνατή βάση σε μια αγορά που τώρα ανοίγει. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 100 εκατομμύρια παραστατικά» τόνισε ο κ. Μαρτίνης προσθέτοντας πως πάνω από 5.000 λογιστικά γραφεία χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Prosvasis.

Εστιάζοντας στην αλματώδη άνοδο του cloud, υπενθύμισε πως η SOFTONE ήταν πρωτοπόρος δημιουργώντας το πρώτο cloud ERP στην Ελλάδα. «Φέτος το 57% των εσόδων μας θα προέλθουν από προϊόντα cloud και το γεγονός ότι έχουμε επενδύσει εγκαίρως σε αυτό το κομμάτι μας επιτρέπει να είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου, ο CEO της SOFTONE, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που δημιουργεί αξία για τις επιχειρήσεις, για πρωτοπορία σε τεχνολογίες αιχμής και στο cloud, για στρατηγικές εξαγορές με ισχυρή στόχευση, καθώς επίσης και για συνεχή επένδυση σε εξέλιξη υφιστάμενων προϊόντων και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε προϊόντα business software.

«Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και το πετυχαίνουμε χάρη στις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Μέχρι το 2030 όλα θα είναι στο cloud. Δεν μας ενδιαφέρουν τα δημόσια έργα, ωστόσο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων που διαθέτει επωφελούμαστε έμμεσα διότι μας φέρνει πιο κοντά με δυνητικούς πελάτες που θέλουν να επενδύσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Την ίδια ώρα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρος μπαίνουν δυναμικά στο άρμα της ψηφιακής ανάπτυξης, είναι αγορές με τεράστια προοπτική στις οποίες έχουμε αναπτύξει προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ δεν χρειάζεται η δημιουργία τοπικών γραφείων».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο, ο κ. Μαρτίνης απάντησε πώς δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο που να αφορά είτε την Ελλάδα, είτε το εξωτερικό.

«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε στο Χρηματιστήριο. Επενδύουμε σε πράγματα που μπορεί να φέρουν αξία χρόνια μετά και το ΧΑ θέλει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο π.χ. τριμήνου. Κάτι τέτοιο δεν είναι στη φιλοσοφία μας».

Τριπλασιασμός του business software στην  πενταετία

Την δική του οπτική για το πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, μοιράστηκε ο Αντώνης Κυριάζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου SOFTONE. Όπως επεσήμανε, ο όμιλος αποβλέπει σε αφομοίωση των εξαγορών κάτω από μια στρατηγική που θα οδηγήσει στο Scale up.

«Θεωρούμε ότι το διοικητικό μοντέλο μιας startup που μας έφερε ως εδώ δεν μας πάει παραπέρα. Η επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική. Το 2021 απασχολούσαμε 150 άτομα και σήμερα θα φτάσουμε τα 600. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους και κάποιους genius που βλέπουν τι θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι αν ο ανταγωνισμός ασχοληθεί σοβαρά με το cloud εμείς θα έχουμε ένα προβάδισμα στο ERP, τουλάχιστον τρία χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η αγορά αναπτύσσεται με ρυθμούς που δεν τους έχουμε ξαναζήσει και πως το momentum της Ελλάδας είναι το κατάλληλο αφού βρίσκεται στην “τέλεια καταιγίδα”.

«Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το digital transformation του κράτους κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι περιμέναμε. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το Κράτος οφείλει να παρέχει στήριξη σε εταιρείες που παράγουν IP στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όμως αυτό που βλέπω είναι τριπλασιασμός της αγοράς του business software την επόμενη πενταετία, η οποία σήμερα υπολογίζεται στη χώρα μας σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ» κατέληξε ο κ. Κυριαζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: