Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των επιχειρήσεων

Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των επιχειρήσεων
Περισσότερες από 50 εταιρείες έδωσαν το παρών στο event «Open AI for Business» της Satori Analytics.

Στο exclusive event που διοργάνωσε η Satori Analytics, με τη συνεργασία της Microsoft, με τίτλο «OpenAI for Business», έμπειρα στελέχη της αγοράς παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις για τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι θα γίνουν πιο παραγωγικοί, αλλά και για το πώς οι επιχειρήσεις θα πετύχουν ακόμη μεγαλύτερο engagement πελατών και περισσότερες πωλήσεις. Παράλληλα  ανέδειξαν τρόπους μείωσης στα λειτουργικά τους κόστη μέσα από την αξιοποίηση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως της τεχνολογίας Azure OpenAI.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο T16 την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, άνοιξαν ο CPO της Satori Analytics, Stijn Schuermans μαζί με τον Data Scientist, Ιωάννη Πικούλη, και τον CEO Μιχάλη Γεωργακόπουλο. Η κεντρική παρουσιάση αφορούσε ένα live demo, με το οποίο έδειξαν βήμα – βήμα πώς η Satori με το OpenAI μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα αξία για τις επιχειρήσεις, μέσα από μια σειρά περιπτώσεων χρήσης (use cases) οι οποίες αφορούν στην καθημερινότητα των περισσότερων οργανισμών.

«Περισσότερες από 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό έδωσαν το “παρών” και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πώς το OpenΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε business περιβάλλον. Η τεχνολογία είναι πραγματικά disruptive και κατά τη διάρκεια του event παρουσιάσαμε ποικίλες χρήσεις που έχει ήδη αναπτύξει η Satori, και οι οποίες έχουν εφαρμογή σε διαφορετικούς κλάδους», δήλωσε μετά το τέλος της εκδήλωσης στο Fortune Greece, ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος.

Παλαιότερα, το να επενδύσει κανείς σε αυτή την τεχνολογία ήταν ακριβό «σπορ». Σήμερα με το Azure OpenAI προσφέρεται η δυνατότητα και σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονιστούν, να το επιτύχουν με ένα κόστος που να είναι διαχειρίσιμο. «Κάτι για το οποίο μέχρι πρότνινος θα χρειαζόταν ένας “στρατός” ανθρώπων για να το χτίσεις, πλέον μπορείς να το αποκτήσεις άμεσα. Με σχετικά μικρό κόστος το μήνα, μια επιχείρηση διαθέτει βασικά εργαλεία που θα μετασχηματίσουν τον τρόπο λειτουργίας της, εξοικονομώντας πόρους από άλλες διαδικασίες οι οποίες αυτοματοποιουνται. Το ROI είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο και όσο ένας οργανισμός μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη θα επωφελείται όλο και περισσότερο από αυτή», σχολίασε ο επικεφαλής της Satori.

Από αριστερά: Ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος, CEO της Satori Analytics με τον Stijn Schuermans, Chief Product Officer της Satori Analytics.

Η εποχή του Generative AI

Εξειδικευμένες πληροφορίες για το Azure Open AI Service παρουσίασε κατά τη διάρκεια ειδικού live session ο Δημήτρης Κουτσαναστάσης, Data & AI Specialist στη Microsoft, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει το Azure Machine Learning στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και του καινοτόμου τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο Δημήτρης Κουτσαναστάσης υπενθύμισε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουν οι εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής από το 1956. Μεταξύ των σημαντικότερων σταθμών, όπως είπε, ήταν το 1997 που έκανε την εμφάνισή του το machine learning , το 2017 με το deep learning και το 2021 με το generative AI.

«Υπάρχει μεγάλη προοπτική εξέλιξης. ΟpenAI και Microsoft ξεκλειδώνουν έναν κόσμο δυνατοτήτων. Θέλουμε να φτάσουμε στην πρώτη γραμμή, αλλά πρέπει να τεθούν το πλαίσιο και οι κανονισμοί για να γνωρίζει και η εταιρεία ποια είναι τα όρια της. Τα όρια στο Azure είναι πολύ αυστηρά γιατί το προϊόν είναι εμπορικό και απευθύνεται ακόμη και σε τράπεζες. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτούνται πολλά compliance certifications τα οποία αφορούν στην κάθε υπηρεσία ξεχωριστά», σημείωσε ο Data & AI Specialist της Microsoft.

Ο Δημήτρης Κουτσαναστάσης, Data & AI Specialist της Microsoft.

Εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας και των δυνητικών κυβερνοεπιθέσεων, ο Δημήτρης Κουτσαναστάσης υπογράμμισε ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι απολύτως ασφαλή στην πλατφόρμα της Microsoft αφού απαγορεύεται να μεταβιβαστούν σε τρίτους. Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποιος πελάτης αποφασίσει να αποχωρήσει, εκείνα αυτομάτως θα διαγραφούν από το σύστημα. «Αυτή τη στιγμή η κατάρτιση του πλαισίου γύρω από τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε εξέλιξη. Τόσο σε επίπεδο Αμερικής, όσο και σε επίπεδο Ευρώπης χτίζονται νέα μοντέλα, όμως πρέπει να λυθούν και ηθικής φύσεως προβλήματα. Η Microsoft έχει κάνει από μόνη της μια λίστα από κανόνες υπευθυνότητας πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να δουλέψει αποτελεσματικά μέχρι να θεσπιστούν επισήμως οι κανόνες».

Δίνοντας ένα παράδειγμα ως προς το πόσο καταλυτική θα είναι στο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη, όσον αφορά στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας, ο Δημήτρης Κουτσαναστάσης ανέφερε ότι στο χώρο της ιατρικής, οι επιστήμονες τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο δημιουργίας των λεγόμενων brainstorming patterns, ώστε να φέρουν πολλές και διαφορετικές ιδέες “στο τραπέζι” και να λαμβάνουν υπόψη όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς.

Από την πλευρά του, εστιάζοντας στο generative AI, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2021, ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος επεσήμανε στο Fortune Greece πως αποτελεί ένα use case που πηγάζει από τα ίδια μοντέλα. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, αντί να διαβάζουμε κείμενα pdf, doc κλπ., η τεχνολογία επιστρατεύεται για να δημιουργήσει περιεχόμενο. «Σκεφτείτε ότι ένας πελάτης μπορεί να μας στείλει ένα e-mail ή να μιλήσει με το call center και εμείς να έχουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες στο background έτσι ώστε όλο αυτό να το περάσουμε σε κείμενο, να γίνει μια σύνοψη και να επιλεγούν τα σημεία κλειδιά. Επιπλέον γίνεται αντιληπτό το συναίσθημα:  αν, για παράδειγμα, πρόκειται για κάποιο παράπονο, αναγνωρίζεται πόσο σοβαρό ήταν αυτό και στη συνέχεια στέλνεται αυτόματα μια απάντηση στον εκάστοτε πελάτη. Είναι σα να έχεις έναν smart assistant ο οποίος έχει διαβάσει όλη σου τη βάση, ξέρει όλες τις διαδικασίες και μπορεί να κάνει πολλά tasks παράλληλα, 24/7».

Εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το επόμενο session με τίτλο: «Enterprise OpenAI» όπου απαντήθηκαν απορίες αναφορικά με την ασφάλεια, την απόδοση, το κόστος και την προσπάθεια που σχετίζονται με τη χρήση του Open AI σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απραξία επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στην επιχείρηση

Η διοργάνωση έκλεισε με την ενότητα «Assessing business value – a scoring framework» την οποία παρουσίασε ο Mark Ransome, Chief Technology Officer της Satori Analytics ο οποίος μίλησε για architecture security, scalability coast, performance monitoring και auditing. Κεντρικό του μήνυμα ήταν πως ο παράγοντας Open AI από μόνος του δεν κάνει θαύματα. Με τη συνεργασία στρατηγικών συνεργατών, όπως η Satori Analytics, οι οργανισμοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική υποστήριξη για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό θεμέλιο για την επιχείρησή τους. Τόνισε, δε, ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο το Open AI δημιουργεί απτή αξία, ενώ μαθαίνουν πώς θα προετοιμάσουν καλύτερα τον οργανισμό τους, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. «Η παραγωγικότητα αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο δράσης και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πειραματιστούμε αρκετά μέχρι να βρούμε τη λύση που μας ταιριάζει καλύτερα. Πολλές φορές επενδύουμε σε κάτι δίχως να ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί η κατάλληλη ευκαιρία για να αποδώσει η επένδυσή μας. Το ΑΙ συμβάλει στο να επιλύουμε περισσότερα ζητήματα και σε λιγότερο χρόνο έτσι ώστε οι πελάτες να μένουν περισσότερο ευχαριστημένοι. Μεγαλύτερη ικανοποίηση, στη πράξη σημαίνει διατήρηση και σε βάθος κατανόηση των αναγκών του πελάτη. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι από την αύξηση της παραγωγικότητας μειώνεται το κόστος κατά 30%-45%», σημείωσε ο Mark Ransome.

Ο Mark Ransome, Chief Technology Officer της Satori Analytics.

Ο Chief Technology Officer της Satori τόνισε επί σκηνής ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά και την ανάπτυξή τους, οφείλουν να αγκαλιάσουν την καινοτομία. «Προσέξτε γιατί το κόστος τού να μην κάνετε τίποτα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να επενδύσετε στην τεχνολογία. Πρέπει να επενδύσετε στην ευελιξία, την ετοιμότητα και τη διαφοροποίηση διότι ο ανταγωνισμός το έχει κάνει ήδη».

Μια γεύση από το μέλλον

Η νέα εποχή με πρωταγωνιστή την Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί σε μετασχηματισμό των brands και των προϊόντων, αλλά παρέχει και χρήσιμα εργαλεία σε δημοσιογράφους, αρχιτέκτονες, marketeers, art και game designers, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που μέχρι πρότινος έκαναν τη δουλειά τους. «Οι ψηφιακές υπηρεσίες τίθενται στην κορυφή των προϊόντων. Αρκετές δημιουργικές δουλειές θα αλλάξουν και θα έρθουν και νέες εμπειρίες για τους πελάτες. Στόχος παραμένει ο μετασχηματισμός των προϊόντων, το engagement των πελατών και η ενδυνάμωση των εργαζομένων», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Fortune Greece ο Stijn Schuermans, Chief Product Officer της Satori Analytics.

Ο Stijn Schuermans, Chief Product Officer της Satori Analytics.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτέλεσε για εμάς την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια αναδυόμενη καινοτόμα τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία. Αποδείξαμε μαζί με τη Microsoft ότι όλα μπορούν να συμβούν σήμερα. Αναλόγως του πόσο ώριμες σε επίπεδο ανάλυσης δεδομένων είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, το OpenAI προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων. Ακόμη και με απλές πληροφορίες και χωρίς κάποιος να έχει χτίσει δικές του υποδομές δεδομένων, μπαίνει στη διαδικασία ώστε μελλοντικά να γίνει ένας data driven οργανισμός. Αρκεί να ξεκινήσει το ταξίδι. Η αξιοποίηση των δεδομένων συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας», κατέληξε ο Stijn Schuermans.

1/12
Ο Stijn Schuermans, Chief Product Officer της Satori Analytics.