Σόιμπλε και Λιου αναζητούν τα βήματα στη μετά-Brexit εποχή

Σόιμπλε και Λιου αναζητούν τα βήματα στη μετά-Brexit εποχή
epa05424101 German Finance Minister Wolfgang Schuable (R), and his ministerial colleague from the US, Jacob Lew (L), give a press conference after their meeting at the finance ministry in Berlin, Germany, 14 July 2016. EPA/RAINER JENSEN

Λογική στις βρετανικές εξαγγελίες βρήκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ – Έκκληση Λιου για τις συνέπειες της εξόδου.

Έκκληση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

“Πιστεύουμε ότι είναι προς το μέγιστο συμφέρον της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει μια πολύ ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ”, δήλωσε ο Λιου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

“Πιστεύουμε ότι έχει καθοριστική σημασία οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με πραγματισμό, διαφάνεια και ηπιότητα και οι δύο πλευρές να δείξουν ευελιξία”, κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Το θέμα είναι να φροντίσουμε ώστε οι συνέπειες «για την Βρετανία, για το υπόλοιπο της Ευρώπης, για την Γερμανία και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι όσο το δυνατόν θετικές και όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικές», δήλωσε ο Σόιμπλε και βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξαχθούν με πραγματισμό και ευελιξία και από τις δύο πλευρές.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν πάντως την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit αποφεύχθηκαν εξελίξεις κρίσης στις αγορές. Το θέμα είναι αυτό να διασφαλιστεί και μεσοπρόθεσμα, προσέθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.