Σόιμπλε: Ζητήσαμε να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα

Σόιμπλε: Ζητήσαμε να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Η διευκρίνιση είναι απαραίτητη ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος» ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. 

«Το ελληνικό πρόγραμμα θα δουλέψει μόνο εφόσον όλες οι πλευρές τηρήσουν τη συμφωνία» υπογράμμισε ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον απόηχο της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Αθήνα αλλά και μεταξύ του Ταμείου και των Βρυξελλών.

Αφορμή αποτέλεσε η δημοσίευση του άρθρου των Μορίς Ομπστφελντ Πολ Τόμσεν στο οποίο επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα αλλά αντίθετα θεωρεί πως αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και δυσχεραίνει την ανάκαμψη που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει παράλληλα ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς να αποφανθούν σχετικά με το εάν οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Η διευκρίνιση είναι απαραίτητη ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται, σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους στον κύκλο επαφών που θα έχει αύριο και μεθαύριο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η «πολιτική λύση» που η Αθήνα διεκδικεί έχει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό το περιεχόμενο. Ο κ. Τσίπρας θα διερευνήσει τις προθέσεις των εταίρων όσον αφορά μια τέτοια εξέλιξη και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το ελληνικό αίτημα. Εναλλακτικά, η Αθήνα θα ζητήσει την παράταση του καθεστώτος συμμετοχής του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα, κάτι που, ωστόσο, θεωρείται ότι δεν θα μειώσει την πίεση που το ΔΝΤ ασκεί, καθώς και με αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο, όσον αφορά την υλοποίηση των προβλέψεων του μνημονίου.