Σοκ στη BNP Paribas: To πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια

Σοκ στη BNP Paribas: To πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια

Το πρόστιμο που ζητούν οι ΗΠΑ από τη γαλλική τράπεζα εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πρόστιμο μαμούθ θα κληθεί να πληρώσει η BNP Paribas, διπλάσιο από αυτό που προβλέπονταν αρχικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αμερικανικές αρχές φέρεται να ζητούν πρόστιμο υψηλότερο των 10 δισ. δολαρίων από τη γαλλική τράπεζα για να διευθετήσουν τις έρευνες που γίνονται σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο σχετικά με τις συναλλαγές της τράπεζας με χώρες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το Σουδάν και το Ιράν.

Οι εισαγγελικές αρχές πιέζουν επίσης την τράπεζα να αναγνωρίσει την ενοχή της όσον αφορά τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων πελατών της, κατά παράβαση των κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, δήλωσαν πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα. Το ποσό που θα καταβάλει η γαλλική τράπεζα μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόστιμο για ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας το ποσό των 4 δισ. δολαρίων που συμφώνησε πέρυσι η εταιρεία BP με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τελική συμφωνία είναι πιθανόν θέμα εβδομάδων, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες. Το πρόστιμο που ζητούν οι ΗΠΑ από τη BNP εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι μπορεί να χρειασθεί να καταβάλει το ποσό των 1,1 δισ. δολαρίων που είχε ήδη σχηματίσει ως αποθεματικό.

Η μετοχή της BNP υποχώρησε κατά 6,1% στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Παρίσι.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν ένα ποσό υψηλότερο των 5 δισ. δολαρίων από τη BNP. Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν την επιβολή ενός προστίμου – ρεκόρ που θα καταστήσει τη BNP την πρώτη γαλλική τράπεζα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Μπαράκ Ομπάμα που θα υποστεί ποινή για τις συναλλαγές της με χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτοί «σήκωσαν» λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες