Σολτς για ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου στη Γερμανία: Οι δικαστές θα αποφασίσουν

Σολτς για ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου στη Γερμανία: Οι δικαστές θα αποφασίσουν
27 March 2024, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) awaits Latvian Prime Minister Sili·a in front of the Federal Chancellery. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Μετά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το αν η Γερμανία θα συμμορφωθεί με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη ένταλμα και ότι το Ισραήλ διαθέτει ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Οι δικαστές θα αποφασίσουν» δήλωσε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Πορτογάλο ομόλογό του, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του ICC για έκδοση εντάλματος σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.

Όταν αποφασίζουν αν θα εκδώσουν ένταλμα, οι δικαστές «θα έχουν κατά νου ότι το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος με ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτώμενος εάν η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, στην περίπτωση που είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, απάντησε: «Φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα.

Ο σεβασμός των αποφάσεων του ICC αποτελεί «θεμελιώδη» θέση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Σολτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: