Σωματίδια από ανοξείδωτο ατσάλι σε εμβόλια της Moderna

Σωματίδια από ανοξείδωτο ατσάλι σε εμβόλια της Moderna
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, άνδρα της ηλικιακής ομάδας 70-75 στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιαπωνική εταιρεία διανομής Takeda διευκρίνισε ότι έχει αναστείλει τρεις παρτίδες μετά από «αναφορές ότι υπάρχουν ξένες ουσίες σε φιαλίδια». Δεν υπάρχει σχέση των θανάτων με τον εμβολιασμό, σημειώνει.

Η Τakeda Pharmaceutical Company Limited δήλωσε την Τετάρτη ότι προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ δύο θανάτων και εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με τα αλλοιωμένα εμβόλια Moderna.

Η ιαπωνική εταιρεία διανομής της Moderna, Takeda, διευκρίνισε ότι έχει αναστείλει τρεις παρτίδες μετά από «αναφορές από πολλαπλά σημεία εμβολιασμού ότι υπάρχουν ξένες ουσίες σε αχρησιμοποίητα φιαλίδια».

Ο μολυσματικός παράγοντας σε μία από τις παρτίδες αναγνωρίστηκε ως σωματίδια από ανοξείδωτο ατσάλι. Εάν τα κομμάτια μετάλλου είναι αρκετά μικρά για να «περάσουν από τη βελόνα εγχυθούν στον μυ, μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση στο σημείο του εμβολιασμού, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσουν παρενέργεια εκτός σημείου εμβολιασμού», εξήγησε η Takeda.

Πολύ πιθανό οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια κατά της Covid-19 στην Οκινάουα να προήλθαν από το τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Την Κυριακή σταμάτησε προσωρινά η χορήγηση κάποιων δόσεων εμβολίων της Moderna στην Οκινάουα, μετά τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια και σύριγγες. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σωστά οι σύριγγες στα φιαλίδια και να έσπασαν κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.