Σούνακ προς Ισραήλ: «Ο πόλεμος να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση» – «Ναζί η Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου

Σούνακ προς Ισραήλ: «Ο πόλεμος να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση» – «Ναζί η Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου
epa10926940 A picture released by the Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) meeting with UK Prime Minister Rishi Sunak (L) in Jerusalem, 19 October 2023. More than 3,400 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian Health authority since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. Israel has warned all citizens of the Gaza Strip to move to the south ahead of an expected invasion. EPA/Amos ben Gershom / GPO HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε από το Ισραήλ ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

«Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως στο πλευρό του ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε «…θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

Νετανιάχου: Η Χαμάς είνα οι νέοι ναζί

Από την πλευρά του και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών, ο Νετανιάχου είπε πως η Βρετανία «πολέμησε τους Ναζί πριν από το 80», για να προσθέσει πως «η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί».

Ο ίδιος είπε πως αυτή δεν είναι μόνο η μάχη του Ισραήλ, αλλά και η μάχη του πολιτισμένου και ελεύθερου κόσμου και των σύγχρονων αραβικών χωρών.

Λέει ότι η άλλη πλευρά είναι ένας άξονας του κακού που περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Απευθυνόμενος στον Σούνακ, ο Νετανιάχου είπε -σύμφωνα με το BBC- πως« πόλεμος θα είναι μακρύς και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Οι άνθρωποι εδώ είναι ενωμένοι.

Χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα σε όλους τους τομείς και συνεχή υποστήριξη».

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αίγυπτος και Ιορδανία Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησαν σήμερα από το Κάιρο τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού, με στόχο να οδηγηθούν στη «λιμοκτονία» οι Παλαιστίνιοι και να υποχρεωθούν να εκτοπιστούν».

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας επρόκειτο αρχικά να συναντηθούν στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όμως η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή σύνοδο.

«Η Αίγυπτος και η Ιορδανία απορρίπτουν την πολιτική συλλογικής τιμωρίας μέσω της πολιορκίας, της λιμοκτονίας και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» των κατοίκων του φτωχού παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσαν τα ιορδανικά ανάκτορα. Προειδοποίησαν επίσης ότι απειλείται μια «περιφερειακή καταστροφή» στην περίπτωση επέκτασης της κρίσης και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, και η Ιορδανία, που έχει σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979 και το 1994 αντιστοίχως. Συχνά αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Νωρίτερα σήμερα ο Σίσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Ασία (Centcom) για να συζητήσουν «την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε το γραφείο του.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι δήλωναν από κοινού ότι «προτεραιότητά» τους είναι «να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια» στους κατοίκους της Γάζας.

Εκατοντάδες φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης σταθμεύουν έξω από τη Γάζα, που σφυροκοπείται συνεχώς από το Ισραήλ. Για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφας –τη μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ– το Κάιρο λέει ότι θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν οι βομβαρδισμένοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν. Σύμφωνα με δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για τον σκοπό αυτόν στάλθηκαν μηχανήματα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το Al Jazeera φαίνονται μεγάλοι κρατήρες, το σπασμένο οδόστρωμα και κάποια κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή της διάβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ