Σούπερ μάρκετ: Προμήθειες… πολέμου και ράλι στις τιμές των λαδιών

Σούπερ μάρκετ: Προμήθειες… πολέμου και ράλι στις τιμές των λαδιών
Προϊόντα διατροφής εκτίθενται προς πώληση στο πρώτο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης στην Αθήνα, Παλαιό Φάληρο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρωταγωνιστές της ζήτησης ζυμαρικά, άλευρα και όσπρια - Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΝielsenIQ για την αύξηση του τζίρου της Καθαράς Δευτέρας.

Αντί για νηστίσιμα για την Καθαρά Δευτέρα οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν είδη μακράς διάρκειας και προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται από τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό δείχνει μελέτη της NielsenIQ ερμηνεύοντας την αύξηση του τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) κατά 5,1% την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Όλες οι μεγάλες προϊοντικές κατηγορίες παρουσίασαν θετική τάση αλλά ειδικά ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ξεχώρισαν. Ανάμεσά τους είναι τα ζυμαρικά (+43,6%), τα άλευρα, τα όσπρια (+20,6%) αλλά και το κονσερβοποιημένο κρέας (+64,8%). Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι η εκτόξευση των πωλήσεων για αυτές τις κατηγορίες συνδέεται περισσότερο με τον φόβο των καταναλωτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και με την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.

Εξάλλου, οι μεγάλες ανατιμήσεις είναι ήδη πραγματικότητα για ορισμένες βασικές κατηγορίες καθημερινής χρήσης. Ενδεικτικά, η ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων στα σπορέλαια, της τάξης του 37,4% και στο ελαιόλαδο κατά 33,9% αποδίδεται σε συντριπτικό βαθμό σε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης και όχι σε αύξηση του όγκου και της ζήτησης.

Ισχυρή αύξηση στα bazaar

Στο σύνολο της αγοράς η πιο συγκρατημένη θετική τάση στο εξεταζόμενο διάστημα παρατηρήθηκε στα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα (+1,1%), γεγονός που πιθανότατα συνδέεται και με την επιστροφή των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές, καθώς φέτος δεν ίσχυαν περιοριστικά μέτρα. Αντίστοιχα την πιο θετική τάση, της τάξεως του 41,7% παρουσιάζει η μεγάλη κατηγορία των bazaar προϊόντων (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κ.α.), καθώς την περσινή χρονιά υπήρχαν περιορισμοί στην πώληση ορισμένων κατηγοριών διαρκών αγαθών από το κανάλι των σούπερ μάρκετ. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση της NielsenIQ επιβεβαιώνεται και από τα ιστορικά στοιχεία για την κατηγορία bazaar. Οι επιδόσεις της δύο χρόνια πίσω δεν απέχουν σημαντικά από τις φετινές, γεγονός που υποδηλώνει μια εξομάλυνση.

Όσον αφορά στους ταχυκίνητους κωδικούς (FMCGs), παρουσίασαν στο σύνολό τους σχεδόν ίδια τάση με το σύνολο της αγοράς, στο +5,0%, με τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση στο +9,1%. Ακολούθησαν τα τρόφιμα και ποτά στο +4,6% και οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης με +4,5%.