Σοβαρή κλιμάκωση στην Ταϊβάν ενόψει Πελόζι – Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Κίνας

Σοβαρή κλιμάκωση στην Ταϊβάν ενόψει Πελόζι – Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Κίνας
A Taiwanese corvette manoeuvres during a Navy Drill for Preparedness Enhancement during an Army Preparedness Enhancement Drill ahead of the Chinese New Year, amid escalating Chinese threats to the island, in Keelung, Taiwan, on Jan 7, 2022. With the US approving an increasing number of arms sales to Taipei and China sending more PLA warplanes to cruise around the self governing island, military tensions in the Taiwan Strait have been expected to grow. (Photo by Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP)
Το Πεκίνο διεκδικεί την προσάρτηση της Ταϊβάν...

Eντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν η Κίνα, ενόψει της πιθανής επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να προσγειωθεί στην Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετά κινεζικά μαχητικά πέταξαν κοντά στα στενά της Ταϊβάν, υπενθυμίζοντας στην τοπική κυβέρνηση ότι η κινεζική αεροπορία θα μπορούσε να φτάσει στο νησί μέσα σε λίγα λεπτά.

Στρατιωτικές μονάδες σε όλη τη Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους στις δύο γειτονικές χώρες.

Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ να προετοιμάζονται για μια βίαιη αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια» εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο ταξιδιού της στην Ασία, που ξεκίνησε στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως το Πεκίνο διεκδικεί την προσάρτηση της Ταϊβάν. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης σειρά πολεμικών ασκήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που θα διαρκέσουν από το πρωί της Τρίτης έως το βράδυ του Σαββάτου.

Η Ταϊβάν δεν ανακοίνωσε το τι θα πράξει η Πελόζι, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται επίσης επίσκεψη στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, θα συναντούσε την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, την Τετάρτη. «Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά την αποχώρηση της Πελόζι είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να περιμένουμε», δήλωσε ο Hsu Yen-chi, ερευνητής στο Συμβούλιο Στρατηγικών Υποθέσεων στην Ταϊπέι.

Από την άλλη, ο Zhang Jun, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, καταδίκασε την επίσκεψη ως «επικίνδυνη και προκλητική».  «Εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα, δυναμικά μέτρα». . . η κατάσταση μπορεί να [ξεφύγει] εκτός ελέγχου» είπε ο Zhang Jun.

Στα ύδατα της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν, που θεωρείται η αδύναμη πλευρά της χώρας, οι περιπολίες του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν ενταθεί τις τελευταίες 10 ημέρες.  Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Xiamen, την πρωτεύουσα της Fujian, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσαρμόζει πολλές από τις πτήσεις της, λόγω του απαιτούμενου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Πολλές πτήσεις προς το αεροδρόμιο στο Quanzhou, μια μικρή παραλιακή πόλη βορειοανατολικά του Xiamen, ακυρώθηκαν επίσης. Το αεροδρόμιο Jinjiang του Quanzhou χρησιμοποιείται επίσης από την κινεζική Πολεμική Αεροπορία.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις προετοιμασίες του για την προστασία της Πελόζι και της αντιπροσωπείας της. Όμως ο αμερικανικός στρατός έχει μετακινήσει δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan και του USS Tripoli, ενός μεγάλου πλοίου που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη.

Τη Δευτέρα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε την Κίνα να μην μετατρέψει μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν σε «πρόσχημα για την αύξηση της επιθετικής στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα ή γύρω από τα στενά της Ταϊβάν».

Ο Κίρμπι είπε ότι το εύρος των πιθανών απαντήσεων θα κυμανθεί από την εκτόξευση πυραύλων στα στενά της Ταϊβάν έως πτήσεις πολύ μεγαλύτερων πολεμικών αεροσκαφών στη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» του νησιού, επιπλέον της αποστολής πλοίων κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν.