S&P: Η χώρα της Ασίας που θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2030

S&P: Η χώρα της Ασίας που θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2030
epa08377227 A pedestrian walks across a pedestrian bridge in Dublin City, Ireland, 22 April 2020. According to the Irish Finance Minister GDP will fall by 10 percent and unemplyment peak at 22 percent due to the affects of the Covid-19 pandemic. EPA/Aidan Crawley Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έχει ένα από μεγαλύτερα ποσοστά νεαρού εργαζόμενου δυναμικού στον κόσμο, με σχεδόν το 53% των πολιτών της να είναι κάτω των 30 ετών.

Τη σημασία που κερδίζει η οικονομία της Ινδίας ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αναδεικνύει έκθεση της S&P Global Ratings που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, εκτιμώντας πως η ασιατική χώρα θα έχει το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η Ινδία θα… αναβαθμιστεί από τη θέση της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας διεθνώς (που κατέχει σήμερα) στην τρίτη θέση. Η αμερικανική εταιρεία αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% έως το 2026 από εκτιμώμενο 5,4% φέτος.

Στην έκθεση σημειώνεται πως το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, , γεγονός που ώθησε αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο του έτους.

Ωστόσο, η S&P, η οποία είχε αυξήσει την πρόβλεψή της ακόμη και πριν από τα τελευταία στοιχεία, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας θα εξαρτηθεί από την επιτυχή μετάβασή της σε μια οικονομία που κυριαρχεί στη μεταποίηση από μια οικονομία που κυριαρχεί στις υπηρεσίες.

«Μια πρωταρχική δοκιμασία θα είναι αν η Ινδία μπορεί να γίνει ο επόμενος μεγάλος παγκόσμιος μεταποιητικός κόμβος, μια τεράστια ευκαιρία», ανέφερε η S&P στην έκθεσή της Global Credit Outlook 2024.

Ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει προωθήσει την εγχώρια μεταποίηση μέσω της εκστρατείας «Make in India» και των κινήτρων που συνδέονται με την παραγωγή (PLIs), το μερίδιο της μεταποίησης εξακολουθεί να είναι περίπου 18% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Ινδίας.

Η S&P υποστήριξε πως  η ανάπτυξη ενός ισχυρού πλαισίου εφοδιαστικής αλυσίδας είναι το κλειδί για να γίνει η Ινδία μεταποιητικός κόμβος και ότι η Ινδία πρέπει επίσης να «αναβαθμίσει» τους εργαζομένους της και να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της.

Σημειώνεται πως η Ινδία έχει ένα από μεγαλύτερα ποσοστά νεαρού εργαζόμενου δυναμικού στον κόσμο, με σχεδόν το 53% των πολιτών της να είναι κάτω των 30 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com