S&P: Πλησιάζει η ώρα που η Ρωσία ίσως δεν θα μπορεί να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος

S&P: Πλησιάζει η ώρα που η Ρωσία ίσως δεν θα μπορεί να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος
Η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να χρεοκοπήσει στα εξωτερικά δάνεια για πρώτη φορά μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917.

Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστεί ανίκανη να εξυπηρετήσει τα εξωτερικά της δάνεια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, εάν βγει αληθινή η πρόσφατη εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.

Ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αργά την Παρασκευή, αφού κανόνισε να κάνει τις πληρωμές ξένων ομολόγων της όχι σε δολάρια, αλλά σε ρούβλια, σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση βασίστηκε εν μέρει στην πρόβλεψη ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες. Μια επιλεκτική αξιολόγηση προεπιλογής εκδίδεται όταν μια οντότητα αθετήσει μια συγκεκριμένη πληρωμή, αλλά πραγματοποιεί άλλες εγκαίρως, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο εκπρόσωπο της S&P.

Την Τετάρτη, η χρηματοοικονομική υπηρεσία της χώρας δήλωσε ότι προσπάθησε να καταβάλει 649 εκατομμύρια δολάρια σε μια απροσδιόριστη τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προηγουμένως είχε αναφερθεί ως JPMorgan Chase. Οι αυστηρότερες κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή, επομένως πλήρωσε σε ρούβλια, ανέφερε το πρακτορείο.

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από την επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917, όταν εμφανίστηκε η Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία χρεοκόπησε στο εσωτερικό χρέος, αλλά όχι στο εξωτερικό, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: fortune.com