S&P: Πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης ο κορωνοϊός

S&P: Πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης ο κορωνοϊός
epa08204585 A couple wear protective masks at the arrival hall of Changi Airport in Singapore, 09 February 2020. Singapore's Ministry of Health has reported 40 cases of the novel coronavirus (2019-nCoV). The Ministry of Health has raised its Disease Outbreak Response System Condition (DORSCON) level from yellow to orange, meaning that additional precautions will be taken such as increased temperature screening and the cancellation of group activities in schools and the community. EPA/WALLACE WOON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εάν ο ιός κορυφωθεί τον Μάρτιο, το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα έρθει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης αν και παράγοντες όπως ο τουρισμός, θα κάνουν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού αναμένεται να περικόψει 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη και της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης S&P Global, που μεταδίδει το Reuters.

Εάν ο ιός κορυφωθεί τον Μάρτιο, όπως αναμένεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, το χτύπημα στην ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα έρθει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σημειώνει ο S&P, αν και παράγοντες όπως ο τουρισμός, θα κάνουν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

«Ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που παρεμποδίζεται από την εκδήλωση του ιού, ιδιαίτερα η παραγωγή αγαθών, απλώς θα αναβληθεί παρά θα ακυρωθεί εντελώς», προσθέτει. «Εάν καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η οικονομική προοπτική για το 2021 θα μπορούσε να είναι ελαφρώς υψηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψη για 1,2%», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.