Σπ. Τζοάννος (Dolphin Capital Partners): Τα πολυτελή θέρετρα ο πιο ανθεκτικός τουριστικός τομέας

Σπ. Τζοάννος (Dolphin Capital Partners): Τα πολυτελή θέρετρα ο πιο ανθεκτικός τουριστικός τομέας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η πανδημία, τα υπερπολυτελή θέρετρα που βρίσκονται στα σκαριά και η νέα αρχιτεκτονική κουλτούρα που βάζει σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Σε ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του τουριστικού real estate έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, η Dolphin Capital, συμφερόντων του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της σε αρκετά εμβληματικά έργα, συμβάλλοντας στην προσέλκυση επενδυτών και τουριστών υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων από όλο τον κόσμο.

Στην παρούσα φάση και παρά την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα. Πρόκειται για το υπερπολυτελές θέρετρο One & Only Kea Island στην Κέα, μια επένδυση ύψους €150 εκατ., που θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια περιοχή 600 στρεμμάτων (στην δυτική πλευρά του νησιού) και θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 75 δωματίων, Spa & Beach Club, καθώς και περιορισμένο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών. Η έναρξη λειτουργίας του resort έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2022.

Το δεύτερο αφορά στο Kilada Country Club, Golf & Residences στο Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του έργου ενώ αυτήν τη στιγμή εκτελούνται οι εργασίες της πρώτης φάσης, δηλαδή το γήπεδο 18 οπών με την υπογραφή του Jack Nicklaus, το Country Club και οι απαιτούμενες υποδομές για την ανάπτυξη 90 κατοικιών, η οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο Σπύρος Τζοάννος, Διευθυντής Ανάπτυξης της Dolphin Capital
Ο Σπύρος Τζοάννος, Διευθυντής Ανάπτυξης της Dolphin Capital

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Dolphin Capital, Σπύρος Τζοάννος μιλά στο fortunegreece.com για τις αναπροσαρμογές που έφερε η πανδημία στον χώρο του real estate, για τον τρόπο που αλλάζει την παγκόσμια αρχιτεκτονική φιλοσοφία ο παράγοντας περιβάλλον, αλλά και για το πώς θα είναι το σπίτι του μέλλοντος.

Kilada Country Club
Kilada Country Club

Κύριε Τζοάννε, ποια η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη του πολυτελούς real estate; Ποιοι οι βασικοί ανταγωνιστές μας και τις προοπτικές υπάρχουν; Σε ποια τουριστικά ακίνητα παρατηρείται εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον;

Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και διαχρονικός προορισμός. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πολυτελές real estate στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως από το εξωτερικό, για εξοχικές κατοικίες υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα αλλά και προοπτική μακροχρόνιας αξιοποίησης.  Στο πλαίσιο αυτό,  η εταιρεία μας δίνει έμφαση στις βίλες. Στο Kilada θα κατασκευαστούν πάνω από 250 βίλες, στην Κέα αρχικά 30 και αρκετές ακόμα στο Amanzoe, όπου η ζήτηση για αγορά φέτος είναι μεγαλύτερη από τα τελευταία χρόνια. Να τονίζω ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έχουν ήδη πουληθεί από τα σχέδια κατοικίες στην Κέα.

Συνολικά, τα πολυτελή θέρετρα στη συγκυρία της πανδημίας αναδεικνύονται ως ο πιο ανθεκτικός τουριστικός τομέας. Είναι πλέον σαφές ότι οι επενδυτές συνυπολογίζουν στα μοντέλα τους το ρίσκο της πανδημίας και έτσι η υπεραξία των πολυτελών resort έχει αυξηθεί ενώ όλοι οι ξενοδοχειακοί όμιλοι θέλουν πλέον να έχουν και resort στα χαρτοφυλάκιά τους. Η νέα αξία στον τομέα της φιλοξενίας που συμπληρώνει την ποιότητα, την πολυτέλεια και την αυτονομία, είναι η ασφάλεια και η τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων, καθώς αυτό αποτελεί μια νέα προτεραιότητα των ανθρώπων.

Amanzoe
Amanzoe

Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει η τρέχουσα τουριστική σεζόν και ποια η αίσθηση για το 2021; Είστε από εκείνους που συντάσσονται με την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου από το 2022 και μετά ή θεωρείτε ότι η αγορά μπορεί να κάνει νωρίτερα rebound;

Το συμπέρασμά μας από το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 είναι ότι τα ξενοδοχεία που δεν επηρεάστηκαν φέτος από τις συνθήκες είναι όσα προσφέρουν ασφάλεια, αυτονομία, ιδιωτικότητα και μεγάλη αναλογία διαθέσιμων τετραγωνικών ανά πελάτη. Η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητας υπηρεσιών και καθίσταται σαφές ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πλήρωναν πολλά για να εξασφαλίσουν τις διακοπές τους σε ένα ασφαλές, ποιοτικό και ήρεμο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία μας Amanzoe και Nikki Beach Resort & Spa στην περιοχή της Αργολίδας πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος με ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες αλλά και με αύξηση της χρονικής διάρκειας των κρατήσεων. Ίσως λοιπόν ο τουριστικός κλάδος να ανακάμψει νωρίτερα και από το 2022, εφόσον γίνει αντιληπτό ότι το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν θα πρέπει να ακολουθήσει νέους κανόνες και νέες αξίες και να κινηθεί στην ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφαλείας σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

One & Only Kea Island
One & Only Kea Island

Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι προσαρμόζεται η παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα στα νέα δεδομένα; Πώς αναπροσαρμόσατε τη στρατηγική της δικής σας εταιρείας προκειμένου να διατηρήσετε την ανταγωνιστικότητά σας και να περιορίσετε, όσο το δυνατόν, τις απώλειες;

Στην παρούσα συγκυρία προκύπτει η ανάγκη για την αρχιτεκτονική της «κατεπείγουσας συνθήκης», η οποία θα πρέπει να προτείνει πειστικές διεξόδους από τα ζητήματα της πανδημίας και θα πρέπει να συνδυαστεί με πρωτόκολλα συμπεριφοράς που επιτρέπουν την εξ’ αποστάσεως συνύπαρξη σε ανοικτούς αστικούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση και ταυτόχρονα να επιτευχθεί η πιο αραιή κατοίκηση του δημόσιου χώρου.

Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων μας που είναι υπό κατασκευή έχουμε λάβει υπόψη τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν συνθήκες  ηρεμίας, ιδιωτικότητας και ασφάλειας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους προβλέποντας μεγάλη αναλογία διαθέσιμων τετραγωνικών καθιστώντας την παραμονή ακόμη πιο άνετη.

Nikki Beach
Nikki Beach

Πώς άλλαξε η πανδημία τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα κτίρια; Με ποια κριτήρια θα χτίζονται τα κτίρια του μέλλοντος;

Οι συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης και εγκλεισμού που ζήσαμε έφεραν στο προσκήνιο την εντατική χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και των αυτοματισμών αλλά και τη σημασία του διαθέσιμου χώρου που εξασφαλίζει την φυσική απόσταση.

Ειδικότερα θεωρώ ότι για τον σχεδιασμό των κτιρίων του μέλλοντος απαραίτητα εργαλεία θα είναι:

  • Η πολυχρηστικότητα και προσαρμοστικότητα-ευελιξία του φυσικού χώρου, ώστε να δύναται να τροποποιείται εύκολα, εξυπηρετώντας διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
  • Οι αυτοματισμοί η υπερυψηλής ταχύτητας διασύνδεση με το διαδίκτυο, που θα κάνουν άνετη και ασφαλή την παραμονή μας στο χώρο.