Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο CEO Initiative: Να περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς και να αυξηθούν

«Οι επιχειρήσεις ζόμπι έφυγαν και η χώρα είναι σε καλή κατάσταση» ανέφερε ο CEO της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Μετά τη δεκαετή κρίση οι επιχειρήσεις-ζόμπι έφυγαν από την αγορά, και πολλές άλλες έγιναν διεθνώς ανταγωνιστικές συνεισφέροντας στη βελτίωση της θέσης της χώρας, σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλος, CEO, Bespoke SGA Holdings.

Στο πλαίσιο συζήτησης, στο CEO Initiative Forum 2022, με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των μισθών και είπε ότι η χώρα μας είναι σε καλή κατάσταση. Το ελληνικό Δημόσιο που είναι και βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της επιχειρηματικής πραγματικότητας έχει ρυθμισμένο χρέος και μάλιστα σε σταθερά επιτόκια. Κι επιπλέον ο Έλληνας καταναλωτής της μεσαία τάξης, παρά την γκρίνια και χωρίς να αμφισβητείται ότι κάποιοι βρίσκονται σε ένδεια, έχει αναπνεύσει.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στις τραπεζικές καταθέσεις, που κινούνται σε υψηλά 12ετίας, στις επενδύσεις, καθώς και στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα.

«Βεβαίως αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, αντιμετωπίζουμε πληθωρισμό, αλλά είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση», πρόσθεσε ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός με τον πληθωρισμό.

Όπως είπε, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς, που αποτελεί μια λάθος αντίληψη. Θα πρέπει να περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς και να αυξηθούν οι μισθοί, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές. Δεν έχει νόημα να φτιάξουμε τους αριθμούς και η κοινωνία να υποφέρει, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο. Αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στις ευκαιρίες που γεννιούνται από τις κρίσεις. «Είμαστε εξαρτημένοι από τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το να παράγονται όλα στην Κίνα δούλεψε για δεκαετίες αλλά πλέον δεν δουλεύει. Θα προκύψουν ευκαιρίες από αυτό για κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά όχι για όλες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σημείωσε ότι είμαστε ευέλικτοι, ευπροσάρμοστοι, πελατοκεντρικοί – εδώ βοηθάει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων που μας δίνει ευελιξία. “Ωστόσο οι Έλληνες δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας το μαθαίνει, «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα», σημείωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προβλέπεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση σημείωσε την υπερβολή: από το 100% ορυκτά καύσιμα φτάσαμε να μιλάμε για 100% ΑΠΕ. «Απαιτείται μια ισορροπία, γιατί αν υπερβάλλεις έρχεται η πραγματικότητα και σε προσγειώνει. Πρέπει να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση αλλά όχι με αυτό το πάθος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δεξιότητες ανέφερε ότι δεν έχουμε τεχνικές ειδικότητες στη χώρα μας. Όπως είπε, «κάποτε είχαμε ΚΑΤΕΕ, ΣΕΛΕΤΕ, Σιβιτανίδειο, με αποφοίτους που είχαν καλούς μισθούς, κάποια στιγμή τα πήραμε όλα αυτά και τα κάναμε ανώτατα ιδρύματα. Αν ψάξετε πόσοι ψυκτικοί εκπαιδεύονται στην χώρα μας… είναι 150 ετησίως και ηλεκτρολόγοι κίνησης μηδέν. Αν πήγαινα σε μια τάξη θα τους έβαζα ένα βίντεο από τη γραμμή παραγωγής ενός αυτοκινήτου να δουν ότι και οι εργαζόμενοι εκεί παράγουν έργο, και όχι μόνο οι γιατροί και οι δικηγόροι, και ότι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια φτιάχνοντας αυτοκίνητα. Βγάζουμε χιλιάδες θεολόγους και φιλολόγους, εκπαιδεύουμε ανθρώπους σε επαγγέλματα χωρίς ανταπόκριση».