SPOROS: Επίσημη εκκίνηση με 30,5 εκ. ευρώ για το πρώτο Ιmpact fund Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα

SPOROS: Επίσημη εκκίνηση με 30,5 εκ. ευρώ για το πρώτο Ιmpact fund Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα
Βασικός επενδυτής (Αnchor Ιnvestor) στο SPOROS Platform είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE).

H SPOROS Impact Ventures, εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων με έδρα την Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή της Σύμβασης Σύστασης και Διαχείρισης του «SPOROS Platform ΑΚΕΣ». Πρόκειται για το πρώτο Circular Economy Fund στην Ελλάδα, αρχικού κεφαλαίου 30,5 εκατομμυρίων Ευρώ, με την επενδυτική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E. (π.TANEO)  και άλλων 10 επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνδυάζοντας ευέλικτα χρηματοοικονομικά εργαλεία, εξειδικευμένη συμβουλευτική και μια ολιστική μεθοδολογία ESG/SDG για τη μέτρηση του θετικού αντικτύπου, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική, εστιάζοντας σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  τους επενδυτές και την τοπική οικονομία συνολικά. Αποστολή του SPOROS είναι να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνοντας την μετάβαση των δημιουργικών επιχειρήσεων στην Κυκλική Οικονομία, με στόχο την ανθεκτικότητα, την καινοτομία, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

Ο SPOROS βασίζει την επενδυτική του στρατηγική στις ανάγκες των παραγωγικών επιχειρήσεων για πιο αποτελεσματικά χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε συνδυασμό με μεταφορά τεχνολογίας και εξειδικευμένης κατάρτισης, ξεκλειδώνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω μόχλευσης και ανταγωνιστικής διεθνούς εξάπλωσης. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς με ανεκμετάλλευτο εξαγωγικό δυναμικό, ευρύ περιθώριο βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και καταλυτική σημασία για την επιτάχυνση της κυκλικότητας, αποδίδοντας έμφαση σε: Καθαρή Ενέργεια & Αλυσίδες Αξίας, Γαλάζια Ανάπτυξη & Βιώσιμο Τουρισμό, Βιο-οικονομία & Αγρο-διατροφή, Βιομηχανική Συμβίωση & Μεταποίηση, Χημικά-Πλαστικά & e-waste.

Βασικός επενδυτής (Αnchor Ιnvestor) στο SPOROS Platform είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE), στα πλαίσια του προγράμματός της «Greek Green Funds». Συμμετέχουν, επίσης, 10 ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, συστημικές τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και σημαντικοί stakeholders από τον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς impact investing. Η ομάδα του SPOROS έχει ήδη έτοιμες τις πρώτες της επενδύσεις στους κλάδους της επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρονικών συσκευών και της βιώσιμης αγροδιατροφής με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας επένδυσης μεταξύ της ΕΑΤΕ και του SPOROS, παρόντες ήταν από την ΕΑΤΕ ο Πρόεδρος Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, οι οποίοι δήλωσαν:

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το SPOROS Platform AKEΣ αποτελείται από μια νέα και δυναμική ομάδα που στοχεύει σε επενδύσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Παράλληλα, αναδεικνύεται πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των επενδυτικών μας προγραμμάτων απευθύνεται με συνέπεια στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.»

Από πλευράς SPOROS Platform ήταν παρόντες οι Συν-ιδρυτές κκ. Δημήτρης Σίμος, Γεράσιμος Ρουτζούνης, Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, Andrei Geica, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του SPOROS κ. Γιώργος Κοφινάκος, ο οποίος δήλωσε:

«Ο SPOROS συνδυάζει την ανθεκτικότητα, την αξία και την εξέλιξη. Η ομάδα και η στρατηγική του SPOROS έχουν διαμορφωθεί με το βλέμμα στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα του μετασχηματισμού στον τρόπο που λειτουργούν, παράγουν και παρέχουν υπηρεσίες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο SPOROS – εκτός από την απαιτούμενη χρηματοδότηση – προσφέρει την πραγματική στήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις του σήμερα για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό βηματισμό προς το γεμάτο προκλήσεις μέλλον, επιταχύνοντας τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία με υψηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερο ρίσκο και ισχυρότερο αντίκτυπο. Με το SPOROS Platform δημιουργούμε “Circular Success Stories” για να ριζώσει και να καρποφορήσει η μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με πράσινες επενδύσεις που λειτουργούν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Η συμμετοχή της ΕΑΤΕ πολλαπλασιάζει τη δυναμική μας και ενισχύει την «ολική επαναφορά» του ελληνικού επιχειρείν στις διεθνείς εξελίξεις. Αυτή τη δυναμική θα ξεκλειδώσουμε και θα ενδυναμώσουμε μαζί, με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, εταιρικής κουλτούρας και γενιάς, αξιοποιώντας το ιστορικό momentum».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: