Spotawheel στο Fortune: Αυτά είναι τα επόμενα σχέδια μετά τη χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ

Spotawheel στο Fortune: Αυτά είναι τα επόμενα σχέδια μετά τη χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ
Ο Κυριάκος Αγαδάκος περιγράφει τις κινήσεις της εταιρείας σε νέες αγορές, την επερχόμενη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για το μέλλον.

Μια χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ελληνική startup, αποτελεί τεράστιο εχέγγυο για το παρόν και το μέλλον της. Συνιστά, δε, μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για εδραίωση της παρουσίας της σε διεθνείς αγορές, βελτίωση και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της τεχνολογία της, καθώς και εντυπωσιακή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Με γνώμονα αυτές τις αρχές, η Spotawheel ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα έναν εντυπωσιακό γύρο χρηματοδότησης στον οποίο ηγήθηκε η VentureFriends, με τη συμμετοχή των Adevinta Ventures, UNIQA Ventures, Rockaway Ventures Fund, Velocity Partners, Endeavor Catalyst, FJ Labs, Collective Spark καθώς και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Η Spotawheel που ιδρύθηκε το 2016 από τους Χάρη Αρβανίτη, Χρήστο Ζη και Κυριάκο Αγαδάκο, προσφέρει ενδελεχώς ελεγμένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με εγγύηση έως και 5 χρόνια. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο αξιολόγησης, συνδυάζοντας αρμονικά τεχνολογίες αιχμής όπως Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έπειτα από τη χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το 2020, η εταιρεία πλέον στοχεύει με τον νέο γύρο των 100 εκατ. ευρώ να πενταπλασιάσει τον στόλο της, επεκτείνοντας τη δυνατότητά της να ελέγξει και να προετοιμάσει έως και 50.000 αυτοκίνητα ετησίως. Παράλληλα σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα ευρύτατο πρόγραμμα προσλήψεων μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Για αυτές τις εξαιρετικά θετικές εξελίξεις μίλησε στο Fortune ο VP of Marketing και συνιδρυτής της Spotawheel Κυριάκος Αγαδάκος.

Κυριάκος Αγαδάκος
Κυριάκος Αγαδάκος

Πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ για τα σχέδια επέκτασης της Spotawheel;

Η χρηματοδότηση που αντλήσαμε – ύψους 100 εκατ. ευρώ – είναι ένα κεφάλαιο που μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας προς δύο κατευθύνσεις: την οριζόντια επέκταση σε νέες αγορές, αλλά και την κάθετη ανάπτυξη σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Τόσο η οριζόντια όσο και η κάθετη ανάπτυξή, θα μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε περισσότερους δυνητικούς πελάτες και θα οδηγήσουν σε μία ολοένα και αυξανόμενη κάλυψη μεριδίου αγοράς.

Ποια στοιχεία ξεχώρισαν στην εταιρεία σας τα funds που αποφάσισαν να επενδύσουν αυτά τα χρήματα;

Αρχικά τα funds εμπιστεύτηκαν την ομάδα της Spotawheel που έδειξε ικανότητα να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βιώσιμους στόχους. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχεία ήταν η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, όπως εργαλεία που έχουμε αναπτύξει και βασίζονται σε αλγορίθμους που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες – μεταξύ των οποίων Big Data, Machine Learning & Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) – και είναι σε θέση να προβλέπουν τις συνεχώς εναλλασσόμενες τάσεις στο χώρο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την προσέγγιση marketing, την μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η online αγορά αυτοκινήτου αλλά και τη στρατηγική επέκτασης σε νέες αγορές ξεχώρισαν τη Spotawheel και επέτρεψαν στα funds να επενδύσουν σε αυτή.

Σε ποιες αγορές αναμένεται να επεκταθείτε;

Βασικός στόχος της τελευταίας χρηματοδότησης είναι η στρατηγική επέκταση σε νέες αγορές. Το μακροπρόθεσμο πλάνο μας στοχεύει στην δραστηριοποίηση σε πάνω από 70% των Ευρωπαϊκών αγορών, ώστε να εξυπηρετήσουμε τόσο το κομμάτι της αγοράς όσο και της ζήτησης (supply & demand). Στα σχέδιά μας συμπεριλαμβάνονται μεγάλες αγορές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και αγορές με μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα αδιαφάνειας στον χώρο των μεταχειρισμένων – όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Ήδη, αυτό τον μήνα εγκαινιάσαμε την τρίτη σε σειρά retail αγορά – αυτή της Ρουμανίας – και στοχεύουμε σε ακόμα τρεις αγορές μέσα στο 2022.

Στην ανακοίνωσή σας μετά τη χρηματοδότηση κάνατε λόγο για ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο προσλήψεων. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

Για τη Spotawheel, οι άνθρωποι είναι η αιχμή του δόρατος. Η συγκέντρωση υψηλού επιπέδου ταλέντου, το κίνητρο και η ουσιαστική συμμετοχή του κάθε ενός από εμάς είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και θα φέρει την επιτυχία. Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία είμαστε περίπου 400 άτομα, ενώ την ίδια εποχή πέρσι ήμασταν λιγότεροι από 140 άτομα. Μέσα στο 2022 σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, όπως marketing, operations, πωλήσεις, στρατηγική ανάπτυξη και φυσικά τεχνολογία με αποκορύφωμα τη δημιουργία ενός hub υψηλής τεχνολογίας.