Σπριντ της Shein στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει με Zara και H&M

Σπριντ της Shein στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει με Zara και H&M
The Shein logo is seen in this photo illustration on 23 November, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της Shein αντιπροσωπεύουν το 10%, όταν της Zara είναι 8% και της H&M είναι 7%.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Βασιλιάς, κατά κόσμον Amancio Ortega, είναι γυμνός. Άλλωστε είναι το μεγάλο αφεντικό της Inditex (a.k.a. ZARA). Αλλά κάποιος απειλεί τον θρόνο του. Και δεν είναι άλλος από τον Κινεζικό όμιλο Shein που έχει καταφέρει όχι απλά να διεισδύσει στον κόσμο της fast fashion μόδας σε χρόνο dt αλλά και να πάρει και κεφάλι στο e-commerce, που πρωταγωνιστεί στο καταναλωτικό κοινό που απευθύνεται η ZARA.

Τα στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικά. Ο Κινεζικός όμιλος έχει πάρει «κεφάλι» ως η κορυφαία μάρκα μόδας στην Ευρώπη με διαδικτυακές καθαρές πωλήσεις που έφτασαν τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) μεταξύ 100 κορυφαίων ηλεκτρονικών καταστημάτων μόδας σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Ιταλία.

Στην Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της Shein αντιπροσωπεύουν το 10%, όταν της Zara είναι 8% και της H&M είναι 7%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην γειτονική Ιταλία -εκεί το μερίδιο της Shein είναι 11%- αλλά και στην Ισπανία. Στην έδρα του ομίλου Inditex το μερίδιο της Shein είναι ακόμη υψηλότερο, -στο 12%- ενώ της Zara είναι 8% και της H&M στο 4%. Μοναδική «παραφωνία» σε Σουηδία και Πορτογαλία. Στη Σουηδία νούμερο 1 ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι η H&M με μερίδιο 13%, της Zara με μόλις 2% και της Shein με 8% ενώ στην Πορτογαλία η Zara έχει μερίδιο 12%, 11% η Shein και 8% η H&M.

Σύμφωνα με αναλυτές ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας Shein έχει υποβαθμίσει τους ηγέτες του κλάδου όσον αφορά τις τιμές και τον χρόνο διεκπεραίωσης και αύξησε τις πωλήσεις με στρατηγικές μάρκετινγκ που τραβούν την προσοχή της κυρίως σε πελάτες μικρής ηλικίας.

Τα προϊόντα χαμηλού κόστους της εταιρείας προσελκύουν κυρίως νέους χρήστες με χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, οι οποίοι εκτίθενται στα προϊόντα μέσω του εκτεταμένου μάρκετινγκ της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πως το έχει πετύχει αυτό; Δίνοντας δωρεάν δείγματα σε μικρο-influencers σε πλατφόρμες όπως το TikTok για τα λεγόμενα ρούχα hauls.

Στρατηγική που ακολουθεί κατά πόδας η Σουηδική H&M, κερδίζοντας 4,1 δις. δολ. το 2022 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως η Zara της Inditex μέχρι στιγμής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 2,9 δις. δολ., ενώ οι άλλες δύο μάρκες Inditex, η Bershka και η Pull&Bear, δεν φθάνουν το όριο του δισεκατομμυρίου με διαδικτυακά έσοδα το 2022 περίπου 700 εκατ. δολ. η καθεμία.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η Inditex έχει ρίξει στη μάχη το σήμα Lefties που προσφέρει τζιν προς 17,99 ευρώ, φορέματα 7,99 ευρώ και τσάντες 5,99 ευρώ. Σήμερα το συγκεκριμένο brand έχει παρουσία σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Μεξικού, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια του Ισπανικού ομίλου να προσελκύσει και τους καταναλωτές που έχουν λίγα χρήματα. Στην Ισπανία η Lefties έχει 25 καταστήματα, και από τα 3,5 εκατ. καταναλωτές το 2019 έχει φθάσει τα 5 εκατ. το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: