Sputnik: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έσωσαν τον Ερντογάν

Sputnik: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έσωσαν τον Ερντογάν

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  Sputnik, το οποίο επικαλείται ως πηγές τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρει πως Ρώσοι ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) την Παρασκευή το απόγευμα πως επρόκειτο να γίνει πραξικόπημα εντός των επόμενων ωρών.

Σύμφωνα με το ιρανικό «Fars News» τις προηγούμενες του πραξικοπήματις ημέρες, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα και η εκ προ μελέτης δολοφονία του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε διακοπές στη Μαρμαρίδα, με διαταγή που ανέφερε να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν. Η πληροφορία έφτασε με ταχύτητα φωτός στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες  και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν οπότε και ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαφυγή του Τούρκου προέδρου.

Η παραπάνω συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με τις τουρκικές, έρχεται να κινήσει υποψίες καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο αποκατάστασης μετά από μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο που ξεκίνησε από την κατάρριψη των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά στον εναέριο χώρο της εμπόλεμης Συρίας και συνεχίστηκαν με το εμπορικό εμπάργκο και την παύση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από ένα διάστημα έντονων διαπραγματεύσεων των απεσταλμένων των δυο πλευρών σε ουδέτερες ζώνες, ζήτησε συγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε να γράφεται για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Οι δυο πρόεδροι είχε προγραμματιστεί, από μεσάζοντες, για τον Αύγουστο.

Βέβαια, αν το ρεπορτάζ της Sputnik αληθεύει, τότε γεννώνται πολλά ερωτήματα για το πως και από πότε οι μυστικές (ή και “φανερές”) υπηρεσίες των δυο χωρών ανέπτυξαν και πάλι στενή συνεργασία. Επίσης, μόλις «καθίσει η σκόνη» των εξελίξεων στην Τουρκία κάποιος θα πρέπει να εξετάσει και την επόμενη βασική διαπίστωση που προς το παρόν παρακάμπτεται: το γεγονός, δηλαδή, ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να εισχωρήσουν και να υποκλέψουν την επικοινωνία του τουρκικού στρατού.