Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος αποκλεισμού της Ισπανίας από τη βρετανική «πράσινη λίστα»

Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος αποκλεισμού της Ισπανίας από τη βρετανική «πράσινη λίστα»
Photo: pixabay.com
Όπως προβλέπεται στο κείμενο που ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση και θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο με ισχύ από τη Δευτέρα 7/6, η αποδοχή και επιπλέον εμβολίων σηματοδοτεί το άνοιγμα στις αεροπορικές συνδέσεις με Ασία, Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Οι ισπανικοί τουριστικοί φορείς υπολογίζουν οικονομική ζημία πάνω από 1 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της Βρετανίας να μην άρει τα μέτρα της καραντίνας στην οποία επιβάλλονται οι τουρίστες της, που επισκέπτονται την Ισπανία.

Για τις επόμενες 3 εβδομάδες ώσπου η Βρετανία να επανεξετάσει τη λίστα των χωρών και να αλλάξει το πορτοκαλί σε πράσινο χρώμα για την Ισπανία, οι επιχειρηματίες του τουρισμού υπολογίζουν ζημία τουλάχιστον 386 εκατομμυρίων ευρώ εβδομαδιαίως. Για τον λόγο αυτό ζητούν άμεση βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Παρά την γενικευμένη απογοήτευση καθώς οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών το 2019 ανήλθαν σε 18 εκατομμύρια με τους Γερμανούς να ακολουθούν με 11 εκατομμύρια επί συνόλου 83 εκατομμυρίων τουριστών, από την ερχόμενη Δευτέρα η Ισπανία ευελπιστεί να υποδεχτεί τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Κι αυτό γιατί θα μπορούν να την επισκέπτονται ταξιδιώτες από όλες τις χώρες του κόσμου αρκεί να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Κάτι το οποίο σημαίνει ότι εκτός από τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Janssen θα γίνονται δεκτοί και τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac-Coronavac. Βασική προϋπόθεση όμως είναι οι ταξιδιώτες να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Για τους υπόλοιπους ταξιδιώτες θα ισχύει το ίδιο μέτρο που εφαρμόζεται ως τώρα , δηλαδή θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως προβλέπεται στο κείμενο που ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση και θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο με ισχύ από την Δευτέρα 7 Ιουνίου, η αποδοχή και επιπλέον εμβολίων σηματοδοτεί το άνοιγμα στις αεροπορικές συνδέσεις με την Ασία (Κίνα, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Ινδία).

Το ίδιο ισχύει και με τις αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη και Χιλή) χώρες με τις οποίες η Ισπανία διατηρεί σημαντικές εμπορικές σχέσεις.