Προϋπολογισμός: Στα 11 δισ. ευρώ το έλλειμμα σε ταμειακή βάση το α’ εξάμηνο

Προϋπολογισμός: Στα 11 δισ. ευρώ το έλλειμμα σε ταμειακή βάση το α’ εξάμηνο
Άνθρωποι περπατούν έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, Τετάρτη 23 Απριλίου 2014. Στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών), ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 18.130 δισ. ευρώ, από 20,991 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στα 11,08 δισ. ευρώ έφθασε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου σε ταμειακή βάση έναντι 3,388 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 18.130 δισ. ευρώ, από 20,991 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 26,622 δισ. ευρώ, από 25,773 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019. Τέλος ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 6,5 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των κόκκινων δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Για τις απαιτήσεις αυτές οι οποίες αντιστοιχούν στο 14,7% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας (www.dikastiko.gr) προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

Με βάση το κείμενο που διδάσκεται στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι δικαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι «ηθικός κίνδυνος» συντρέχει «όταν ο οφειλέτης παρακινείται να αναλάβει υπέρμετρες υποχρεώσεις, υπολογίζοντας ότι, εφόσον δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει θα μπορεί να απαλλαγεί αζημίως από αυτές». Συνεπώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειολήπτες αυτοί ενήργησαν με δόλο, γεγονός που τους αποκλείει από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου του 2010. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση «τη μη δόλια περιέλευση του δανειολήπτη σε αδυναμία πληρωμής» προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούν στο τέλος του 2019, από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, τα 5,8 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. ν. 3869/2010) είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. ν. 4307/2014, Πτωχευτικός Κώδικας). Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 29,7% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,2%.