Στα 811 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Στα 811 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Σε συμφωνία με την τρόικα έχει έρθει η ελληνική κυβέρνηση για το πλεόνασμα, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο εφέτος.

Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο. Σχεδόν διπλάσιο. Αν μάλιστα οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερα. Σχεδόν τριπλάσιο από πέρυσι.

2. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι επίσης πλεονασματικό: Το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 595 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 177 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο.
Σχεδόν τριπλάσιο.

Διαβάστε ακόμη: «Φωτιές» άναψε η Eurostat για το πλεόνασμα

3. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Και αυτό λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικά:
– Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο.

– Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.

4. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου.
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 99 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτό το αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει την ιδιαίτερα καλή εικόνα του 2013, όταν, οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Στουρνάρας: «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγάλη έκπληξη»

5. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013, και περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο.

6. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους έχουν σημαντικά μειωθεί. Ανέρχονται, τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.

7. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν στα 308 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 100 εκατ. ευρώ. Συνεχίζοντας την καλή εικόνα του 2013 όταν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Ενισχύοντας και αυτές ουσιαστικά τη ρευστότητα στην οικονομία».

Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, «συμπερασματικά, οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζουν να επιτυγχάνονται, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών».

Προβόπουλος: «Τα stress tests θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα»

«Έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα»
Στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει ουσιαστική συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε , «επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών.

Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013».

Πρόσθεσε δε, ότι «τα στοιχεία μας, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014». Το μείζον δε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ύψος του θετικού αποτελέσματος που μεταφέρεται από το 2013 στο τρέχον έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις «τρύπες».

Το Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ σε δημοπρασία
Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με μειωμένο επιτοκιακό κόστος. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,60% έναντι 3,75% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας στις 14 Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,383 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,38 φορές.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, στις 12μ.μ.