Στα «άκρα» οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας για S-400- Αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες» η Άγκυρα

Στα «άκρα» οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας για S-400- Αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες» η Άγκυρα

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, αναφορικά με την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει διαμηνύσει πολλάκις ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να τον αποτρέψει από την αγορά τους, ενώ την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο συνεχίζει τις απειλές, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, στην αγορά τους.

Προειδοποίηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο

Μήνυμα- προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμερς.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Patriot» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τον Οκτώβριο ξεκινά η ανάπτυξη των S-400

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, η διαδικασία ανάπτυξης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 επί τουρκικού εδάφους θα ξεκινήσει στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χολουσί Ακάρ κατά την διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, η αγορά των S-400 ήταν «αναγκαστικό μέτρο». «Η ανάπτυξη των S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, η πολεμική αεροπορία μελετάει σε ποιες περιοχές είναι καλύτερο να εγκατασταθούν» δήλωσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η απόκτηση συγκεκριμένα των ρωσικών αμυντικών συστημάτων «δεν ήταν προτίμηση της Τουρκίας , αλλά αναγκαστικό μέτρο», προσθέτοντας ότι οι S-400 χρειάζονται «για να διασφαλίσουν την προστασία του πληθυσμού της χώρας»

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «συνεχίζουν τις συνομιλίες για τις ενδεχόμενες πωλήσεις στην Τουρκία των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot».