Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθεί φέτος ο κλάδος της κρουαζιέρας

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθεί φέτος ο κλάδος της κρουαζιέρας

Στις 30 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια της Celestyal Cruises από τον Πειραιά. 

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθεί και για φέτος ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας, ενώ για ορισμένα λιμάνια δεν αποκλείεται να υπάρξει οριακή αύξηση του 1% με 2%, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το 2019, αν τα πράγματα ηρεμήσουν στην ανατολική Μεσόγειο, να ανοίξουν εκ νέου αγορές όπως αυτή της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένος Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ ), το 2017 στη χώρας μας, οι αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων σε 39 λιμάνια ανήλθαν σε 3.415 με 4.625.363 επιβάτες. Το 2016 οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων σε 41 λιμάνια της χώρας ανήλθαν σε 4.307 με 5.204.431 επιβάτες, ενώ το 2015 σε 43 λιμάνια της χώρας προσέγγισαν 4.294 κρουαζιερόπλοια με 4.964.443 επιβάτες.

Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, ξεκινά από τον Πειραιά η πρώτη κρουαζιέρα στο Αιγαίο, από την ελληνική εταιρεία Celestyal Cruises με το κρουαζιερόπλοιο Majesty, χωρητικότητας 1750 επιβατών. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η πληρότητα στο πλοίο είναι 100%, ενώ φέτος η έναρξη των δρομολογίων για τα κρουαζιερόπλοια συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών την 01 Απριλίου. Το Majesty θα πραγματοποιεί τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες από Πειραιά, ενώ θα προσεγγίζει τα λιμάνια Μύκονο, Σάμο, Κουσάντασι Πάτμο Ρόδος Ηράκλειο Σαντορίνη.

Στις 30 Απριλίου από τον Πειραιά ξεκινούν κρουαζιέρες και για άλλα δύο πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας. Πρόκειται για το Celestyal Olympia και το Celestyal Cristal, που θα αντικαταστήσει το Το Majesty. Το Celestyal Cristal θα κάνει την κουνούρια 7ήμερη κρουαζιέρα που προβλέπει δύο διανυκτερεύσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ θα προσεγγίσει το λιμάνια του Ηρακλείου, της Σάμου, του Κουσάντασι, της Μήλου και θα φεύγει από τον Πειραιά κάθε Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), το 2017, 6,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επιβάτες επέλεξαν την κρουαζιέρα ως τρόπο διακοπών. Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 8,5%, όπου σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες επέλεξαν να πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα.

«Ο κλάδος της κρουαζιέρας θα συνεχίσει δυναμικά να ευδοκιμεί στην Ευρώπη, το 2018 αναμένουμε την έλευση 16 νέων κρουαζιερόπλοιων», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας Ευρώπης (CLIA Europe), κ. Κυριάκος Αναστασιάδης.

Στη χώρα μας η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises το 2017 διακίνησε 100.000 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων, εκ των οποίων το 16% ήταν Έλληνες.

Οι μισοί Ευρωπαίοι ταξιδιώτες κρουαζιέρας επισκέπτονται τη Μεσόγειο και τα Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού, ενώ το 25% επιλέγει τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική.

Εκτός της Ευρώπης, οι διατλαντικοί και ασιατικοί προορισμοί αποτελούν τις κύριες επιλογές για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 25% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την CLIA, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του μέσου όρου ηλικίας και της διάρκειας της κρουαζιέρας, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβάτες μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν κρουαζιέρες μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι νεότεροι επιβάτες προέρχονται από την Ιταλία, ενώ οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο τείνουν να είναι μεγαλύτεροι.  Οι νεαροί επιβάτες απολαμβάνουν τη Μεσόγειο, ενώ η Βαλτική και τα Κανάρια Νησιά επιλέγονται περισσότερο από πιο μεγάλους σε ηλικία επιβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ