Στα ύψη εκτινάχθηκε η αξία της ιδιοκτήτριας εταιρείας του TikTok

Στα ύψη εκτινάχθηκε η αξία της ιδιοκτήτριας εταιρείας του TikTok
Photo: pixabay.com
Η ByteDance έχει εξελιχθεί σε ισχυρή διαδικτυακή δύναμη τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενη εν μέρει από την πλατφόρμα βίντεο μικρής διάρκειας TikTok που έχει μαγέψει τους εφήβους στις ΗΠΑ.

Πάνω από τα 100 δισ. δολάρια διαμορφώνεται πλέον η αποτίμηση της ByteDance, η οποία, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1/3 μετά από ιδιωτικές συναλλαγές μετοχών. Εξέλιξη που αντανακλά τις προσδοκίες ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας φαινομένου TikTok θα συνεχίσει να προσελκύει διαφημιζομένους παρά την πανδημία Covid-19.

Μετοχές της πιο ακριβής startup του πλανήτη άλλαξαν προσφάτως χέρια σε τιμή που υποδηλώνει ότι η αξία της έχει αυξηθεί περισσότερο από 33%, από τα περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου γύρου χρηματοδότησης πριν από δύο χρόνια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ορισμένες από αυτές τις συναλλαγές αποτίμησαν μάλιστα την αξία της κινεζικής εταιρείας μέχρι και στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία πηγή. Οι συναλλαγές αυτές ωστόσο είναι ιδιωτικές και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τις ευρύτερες προσδοκίες των επενδυτών.

Η ByteDance έχει εξελιχθεί σε ισχυρή διαδικτυακή δύναμη τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενη εν μέρει από την πλατφόρμα βίντεο μικρής διάρκειας TikTok που έχει μαγέψει τους εφήβους στις ΗΠΑ. Και το επενδυτικό ενδιαφέρον για μια εταιρεία που προσελκύει περίπου 1,5 δισ. ενεργούς χρήστες τον μήνα σε μια οικογένεια εφαρμογών που περιλαμβάνει την εφαρμογή Douyin, την Κινέζα «δίδυμη αδελφή» του TikTok, καθώς και την υπηρεσία ειδήσεων Toutiao. Αυτό παρά το γεγονός ότι κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη λειτουργία του σε ό,τι αφορά την προστασία του απορρήτου και το θέμα της λογοκρισίας. Αυτή την εβδομάδα, προσέγγισε τον τσάρο του streaming της Walt Disney, Kevin Mayer, για να γίνει διευθύνων σύμβουλος της TikTok.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία πέρυσι είχε αρχίσει να διερευνά την πιθανότητα πώλησης μετοχών στο εξωτερικό. Αλλά τυχόν διάθεση μετοχών στην ελεύθερη αγορά παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος δεδομένου ότι η ByteDance εξακολουθεί να είναι καλά χρηματοδοτούμενη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται η SoftBank Group, η General Atlantic και η Sequoia.

Η τελευταία αποτίμηση της αξίας της φέρνει την κινεζική startup στην ίδια γραμμή με επιχειρήσεις όπως η HSBC Holdings ή η International Business Machines Corp.