Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ
U.S. President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin arrive for the family photo session at the APEC Summit in Danang, Vietnam November 11, 2017. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Εντείνεται ο «πόλεμος» μεταξύ των δυο χωρών. Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνει τις ευθύνες για την δηλητηρίαση Σκριπάλ η Ρωσία. 

«Ισχυρές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος», δήλωσε χτες το βράδυ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Περίπου 20 δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χτες την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τα εδάφη τους σε αντίποινα για τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Σε αυτό το σημείο, έπειτα από τη δημοσίευση όλων αυτών των στοιχείων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυρές δυνάμεις στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται πίσω από την πρόκληση σε βρετανικό έδαφος», δήλωσε η Ζαχάροβα στην εκπομπή ’60 Minutes’, του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya.

ΗΠΑ: «Θρασύτατη ενέργεια η δηλητηρίαση του Σκριπάλ»

Οι ΗΠΑ θα επιθυμούν να έχουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, αλλά ενέργειες όπως η «θρασύτατη» επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία αποτρέπουν αυτό να συμβεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία εναπόκειται στην πραγματικότητα στη ρωσική κυβέρνηση και στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε άλλους στην ανώτερη ηγεσία στη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ραζ Σα σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την εντολή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες.

«Θέλουμε να έχουμε μια σχέση συνεργασίας. Ο πρόεδρος επιθυμεί τη συνεργασία με τους Ρώσους, αλλά οι ενέργειές τους κάποιες φορές δεν το επιτρέπουν αυτό το να συμβεί», τόνισε ο Σα.

«Η δηλητηρίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδήγησε κατά κάποιο τρόπο στη σημερινή ανακοίνωση ήταν μια θρασύτατη ενέργεια. Ήταν μια απερίσκεπτη ενέργεια», πρόσθεσε.