Στα ραντάρ των ξένων τα ελληνικά ομόλογα – Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη εκδίκηση των PIGS

Στα ραντάρ των ξένων τα ελληνικά ομόλογα – Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη εκδίκηση των PIGS
ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ
Σύμφωνα με αναλυτές, oι traders, έχοντας πάρει θάρρος από τη μείωση των δεικτών χρέους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, δεν διστάζουν να ανοίξουν θέσεις στα πρώην PIGS  

Στα ελληνικά ομόλογα καταφεύγουν οι διεθνείς επενδυτές για να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις, καθώς οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων αγορών ομολόγων του μπλοκ της ΕΕ γίνονται όλο και πιο θολές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με αναλυτές, oι traders, έχοντας πάρει θάρρος από τη μείωση των δεικτών χρέους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, δεν διστάζουν να ανοίξουν θέσεις στα πρώην PIGS… Μάλιστα, αυτή η τάση παρατηρείται από τα τέλη του 2023, οπότε σημειώθηκε ράλι λόγω της προσδοκίας για μείωση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ μέσα στο 2024, γεγονός το οποίο θα μειώσει το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του γερμανικού bund, το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη κινδύνου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, σε 1,56 ποσοστιαίες μονάδες, που αποτελεί χαμηλό διετίας. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσφιξη των spreads σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αφότου η ζώνη του ευρώ αντιμετώπισε μια σημαντική υπαρξιακή απειλή λόγω υπερχρέωσης που σχεδόν έσπασε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε σε διαδοχικά προγράμματα προσαρμογής και πακέτα διάσωσης. «Πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ του πυρήνα της ΕΕ και της περιφέρειας θα θολώσουν» δήλωσε ο Aman Bansal, επικεφαλής στρατηγικής στην Ευρώπη για τα επιτόκια της Citi. Υπογράμισε δε τη μείωση του χρέους επί του ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Christian Kopf, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Union Investment, του τρίτου μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, είπε ότι είχε «ωφεληθεί πολύ» από την αγορά του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους τους πέφτουν. «Είναι πραγματικά πολύ απλό», είπε. «Τα ομόλογα αυτά αποδίδουν περισσότερο από τα γερμανικά ομόλογα – εκτός εάν η φερεγγυότητα του εκδότη επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και το Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ μέτρια πτώση προβλέπεται σε Ιταλία και Ισπανία. Οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων, με τις αγορές να προεξοφλούν μειώσεις περίπου 1,3 ποσοστιαία μονάδα. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος στο ιστορικό υψηλό του 4%, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη τον περασμένο χρόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από ό,τι στη Γερμανία ή τη Γαλλία, ενώ η οικονομία της Ιταλίας έχει παραμείνει στάσιμη. 

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν υποφέρει λιγότερο από τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας καθώς η Ιβηρική χερσόνησος παρουσιάζει μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ το κοινό πρόγραμμα έκδοσης χρέους της ΕΕ Next Generation (Ταμείο Ανάκαμψης) έχει ωφελήσει περισσότερο τις μικρότερες χώρες» δήλωσε ο Oliver Eichmann, επικεφαλής των ποσοστών σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο DWS.

Ταμείο Ανάκαμψης

Το Next Generation EU δημιουργήθηκε το 2020 για να ανασυγκροτήσει τις οικονομίες της περιοχής που επλήγησαν από την πανδημία. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα καθιερωμένα μέσα να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον και αυτό λειτουργεί υπέρ των λιγότερο ασταθών spreads», είπε ο Eichmann. Η μείωση των spreads συνεχίζεται παρά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να αγοράζει κρατικό χρέος νωρίτερα από το προγραμματισμένο και το sell off στην αγορά ομολόγων αυτόν τον μήνα. Η Citi προβλέπει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος ρεκόρ, άνω των  165 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, 13% περισσότερο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, με την Ισπανία να προσελκύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για πώληση χρέους 30 ετών.

Ο Bansal της Citi είπε ότι οι πιέσεις από την καθαρή έκδοση είναι μεγαλύτερες στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έκδοση ρεκόρ καθαρών 140 δισ. ευρώ φέτος.

«Η Γαλλία κινείται αργά, μεταβάλλεται από μια οικονομία πυρήνα σε μια περιφερειακή οικονομία όσον αφορά τις δημοσιονομικές ευπάθειες», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price. Το δημοσιονομικό έλλειμμά της ήταν 4,8% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρουσίασαν πλεόνασμα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το μέχρι στιγμής μη δοκιμασμένο μέσο προστασίας μετάδοσης της ΕΚΤ, το οποίο επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων οποιασδήποτε χώρας-μέλους που κρίνεται ότι υποφέρει από αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού της, προσφέρει προστασία έναντι των υψηλών επιτοκίων τα ομόλογα των «περιφερειακών» χωρών.

Η Mary-Therese Barton, επικεφαλής επενδύσεων για το σταθερό εισόδημα της Pictet Asset Management, είπε ότι αναμένει συνεχή σύγκλιση του κόστους δανεισμού της ευρωζώνης φέτος λόγω της «συλλογικότητας του κινδύνου» σε ολόκληρο το μπλοκ, παράλληλα με την αυξανόμενη πίεση για ενίσχυση των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, τις δαπάνες για την άμυνα και την ενεργειακή μετάβαση. «Παρά τις Κασσάνδρες που προβλέπουν καταστροφή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπάρχει ακριβώς αυτή η αφήγηση στα σύνορα για την κοινωνικοποίηση του χρέους ευρύτερα, οπότε η σύγκλιση έχει νόημα» είπε ο Barton.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times