Στα σκαριά η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα και τη Huawei για την 5G τεχνολογία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την πίεση προς την κινεζική εταιρεία, εν μέσω του ευρύτερου πλαισίου του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ- Κίνας.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα και τη Huawei Technologies στην τεχνολογία 5G, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να αναπτύξει, μετέδωσε την Κυριακή το ειδησογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την πίεση προς την κινεζική εταιρεία, εν μέσω του ευρύτερου πλαισίου του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ- Κίνας.

Προ ημερών η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς στη Huawei,  με στόχο να εμποδίσει περαιτέρω την πρόσβαση της κινεζικής εταιρείας σε ξένα μικροτσίπ. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα προσθέτοντας 38 θυγατρικές της Huawei στην οικονομική μαύρη λίστα τον ΗΠΑ.

Η Κίνα, από πλευράς της, τόνισε, μέσω του υπουργείου Εμπορίου της, πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατέψει αυτά που χαρακτήρισε ως νόμιμα συμφέροντα των εταιρειών της. Επίσης, το κινεζικό υπουργείο κάλεσε την αμερικανική πλευρά να «διορθώσει άμεσα τις λανθασμένες συμπεριφορές του».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις και στις κινεζικές εφαρμογές TikTok και WeChat, ενώ παρουσίασε και μια πρωτοβουλία «Καθαρού Δικτύου» (Clean Network) για τον αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών που εκλαμβάνονται ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες στην Κίνα όπως η China Telecom έχουν ανακοινώσει σχέδια και προμήθειες με προσανατολισμό προς τη δημιουργία ενός εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος και την απεξάρτηση από αμερικανικές εταιρείες.