Στα σκαριά το πρώτο ευρωπαϊκό στρατιωτικό drone

Στα σκαριά το πρώτο ευρωπαϊκό στρατιωτικό drone
Photo: REUTERS

Τρεις εταιρείες υπέβαλαν πρόταση στις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

φωτογραφία αρχείου

Τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι αεροναυπηγικής ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέβαλαν μια συγκεκριμένη πρόταση στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για να κατασκευάσουν από κοινού, μέχρι το 2020, ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθώς στην αγορά αυτή σήμερα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι εταιρείες Airbus Group, Dassault Aviation και Alenia Aermacchi (του ομίλου Finmeccanica), που είχαν ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Male (μέσου υψομέτρου και μεγάλου διαστήματος πτήσης) νέας γενιάς, διευκρινίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι «σήμερα συμφώνησαν (όσον αφορά) τις πρακτικές λεπτομέρειες της προσέγγισής τους».

Οι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει «μια περισσότερο επεξεργασμένη διευκρινιστική πρόταση περί ενός συστήματος ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους», στα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, μαζί με τη συμφωνία τους για τον επιμερισμό των εργασιών.

Με βάση την πρόταση αυτή, θα ακολουθήσει μια φάση κατά την οποία οι τρεις χώρες θα προσδιορίσουν τις ανάγκες τους σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της καθεμιάς από αυτές και την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η φάση προσδιορισμού των αναγκών θα διαρκέσει ενάμιση με δύο χρόνια, σημείωσε ο διευθυντής της Airbus Μπέρνχαρντ Γκέρβερτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι χώρες αδυνατούσαν επί μια δεκαετία να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Male. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία αγόρασαν αεροσκάφη Reaper, αμερικανικής κατασκευής.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου 2013, που ήταν αφιερωμένη σε αμυντικά θέματα, επισημάνθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι περισσότερες ωστόσο έχουν ήδη περικόψει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και καμία δεν προέβλεπε την επένδυση κεφαλαίων για την κατασκευή ενός Male.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν την ικανότητα να πετούν επί 24 ώρες σε ύψος 3.000 μέτρων. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί συχνά τα Reaper που διαθέτει για να πλήττει στόχος στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Οι τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος για παρακολουθήσεις όμως «εάν οι κυβερνήσεις προκρίνουν ένα μη επανδρωμένο που θα φέρει όπλα, θα το φτιάξουμε», κατέληξε ο Γκέρβερτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η ACS ξεκινά έρευνες σε drones μεταφορών

Το νέο απίστευτο drone του αμερικανικού ναυτικού!

Το πρώτο πολεμικό drone-transformer